Jahr: Vi kan vaksinere mellom 500 og 1000 personer om dagen om vi får mange doser

Valdres Storhall: I oktober i fjor ble Valdres Storhall benyttet til massevaksinering mot influensa. Lege Janne Fjelltun Buene (t.v.) og sykepleier Anne Grethe Brekken tok imot alle som var i risikogruppa eller helsepersonell.  Foto: Geir Helge Skattebo

Valdres Storhall: I oktober i fjor ble Valdres Storhall benyttet til massevaksinering mot influensa. Lege Janne Fjelltun Buene (t.v.) og sykepleier Anne Grethe Brekken tok imot alle som var i risikogruppa eller helsepersonell. Foto: Geir Helge Skattebo

To kreftsykepleiere er de første helsearbeiderne i Nord-Aurdal som har fått vaksine. Nå står sykepleiere og leger ved legevakten for tur. Jahr har klare planer for hvordan prosessen bør gå i ukene og månedene fremover.

DEL

Fagernes: – Vi kunne ha startet vaksinering i romjula om vi hadde dosene tilgjengelig. Vi har personalet og vi har rutinene som trengs, sier Jahr. Han minner om at Nord-Aurdal så sent som i oktober i fjor vaksinerte 700 personer mot influensa i løpet av en eneste dag.

– Da hadde vi tre vaksinasjonsløp. Vi kunne hatt fire eller fem, og økt kapasiteten. Om vi får mange doser i uken etter hvert, så kan vi klare å vaksinere mellom fem hundre og ett tusen personer om dagen, sier Jahr. Han forteller at det allerede er inngått samarbeid med Valdres Storhall om å bruke bygget til vaksinering om det blir aktuelt.

– Inntil videre bruker vi legesenteret. Men når vi får mange doser og vil vaksinere mange fort, så er det ideelt med hallen. Det er god parkering. Det er lett å sluse folk inn, det er plass til flere vaksinasjonsløp, og god plass til å sitte og vente i 20 minutter etter at vaksinen er satt. Og det er lett å sluse folk ut, uten å ha problemer med avstandsreglene, sier Jahr.

Legevakt har høy prioritet

Avisa meldte i går at tre leger og tre sykepleiere sitter i karantene. Disse er testet i dag. Ingen har symptomer, og Jahr både håper og tror at de ikke er smittet.

– Men uansett om de er friske må de sitte ti dager i karantene, slik er reglene. Det merkes godt, og gjør oss mer sårbare. Vi må gjøre alt vi kan for å motvirke en kollaps på legevakten. Vi har anledning til å bruke 20 prosent av alle doser til helsepersonell. Vi begynte i går med de to kreftsykepleierne som jobber med de aller mest sårbare. Og så går vi videre til våre leger og sykepleiere som jobber både på legekontoret og på legevakten. Jeg regner med at vi vil ha alle dem som jobber der vaksinert i løpet av mindre enn en måned, sier Jahr.

I gang med de eldre

–Som kjent er vi ferdig med å vaksinere de som bor på institusjon. Vi får 30 doser neste uke. Da står de over 85 år for tur, pluss altså seks eller syv ansatte ved legevakta. De eldre vil få melding etter hvert. Uken etter forventer vi en betydelig større mengde vaksine.

– Hvor lang tid tror du det vil gå før du opplever at befolkningen som helhet i Nord-Aurdal begynner å føle en trygghet i forhold til koronasmitte?

– Alt avhenger av hvor mange doser vi får på hvilke tidspunkt. Om det skulle fortsette med 30 doser i uka vil alt ta lang tid. Men vi vet jo at vi skal få større kvanta. Jeg håper vi raskt kan komme opp i fem hundre doser i uka, da blir vi ferdig med alle de 2000 eldre vi har ringt i løpet av fire uker. Og kan være ferdig med 70 prosent av befolkningen før påske. Når vi er ferdig med de over 65 begynner vi med dem mellom 18 år og 65 år med underliggende sykdommer. Så tar vi resten av denne aldersgruppen, altså de friske. Om vi ikke får et stort smitteutbrudd i kommunen som krever ekstremt med oppmerksomhet, så skal dette gå bra, sier Jahr.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken