På Pokémon-jakt i Fagernes sentrum

Timann Svennes (12) bruker sparkesykkelen når han tar seg rundt i Fagernes sentrum på jakt etter figurer.

Timann Svennes (12) bruker sparkesykkelen når han tar seg rundt i Fagernes sentrum på jakt etter figurer.

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå syns de unge det er kult å gå tur. - Jeg har gått mye mer etter at jeg begynte å spille Pokémon. Nå kan jeg gå flere kilometer om dagen, forteller Erik Engebretsen Bjørnstad (11,5 år) som er en av mange som går rundt i Fagernes sentrum med blikket festet på mobilskjermen, på jakt etter Pokémon-figurer.

DEL

Vi møter han utenfor kinoen på Fagernes. Erik har den karakteristiske gangen, med mobiltelefonen i hånda, blikket festet på skjermen og målrettet, men noe vaklende gange. Det er ikke alltid lett å se hvor man går, men moro er det.

- Det er veldig moro. Nå er jeg på level 6 og har allerede samlet flere figurer på Fagernes i dag, forteller spillentusiasten.  Han tipper han har gått et par kilometer allerede.

- De fleste vennene mine driver også med dette. Det er Pokémon som gjelder nå, sier elleveåringen.

Nylig fikk Pokémon en oppsving – flere titalls millioner mennesker fra alle verdenshjørner har nå lagt sin elsk på Pokémon Go. De går rett og slett bananas.

Historiene er flere om folk som har gått flere titalls kilometer i jakten på de små figurene, eller som har kjørt feil vei i jakten på figurer. Den ivrige jakten har allerede resultert flere små ulykker rundt om i verden. I både USA og Norge har politiet oppfordret mobilspillere til å holde seg unna steder som er vanskelig tilgjengelig eller som kan innebære fare, og folk oppfordres også til å passe seg for kriminelle som kan utnytte monsterjegerne, ifølge NTB.

- Blir hekta

Erik setter spillet på pause. Pappa ringer på mobilen og maten er klar. En liten spisepause, så er det på`n igjen.

Det går ikke mange minuttene før vi møter flere Pokémon-spillere i Fagernes. Marianne (19), Britt (18) og Karoline (18) er tre venninner fra Drammen, på hyttebesøk i Aurdal. Mobilgangen avslører dem, selv om de helst ikke vil «stå fram» som Pokémon-spillere.

- Det er litt barnslig kanskje, litt flaut at vi driver med dette her, men man blir jo hekta, ler de. Det er en utfordring å gå på Pokémon-jakt sammen, men for venninnene er det mest moro og tidsfordriv.

- Vi tar det ikke så seriøst, emn det blir nok noen timer spilling hver uke, forteller de.

Timann Svennes (12) bruker sparkesykkelen når han tar seg rundt i Fagernes sentrum på jakt etter figurer.

- Jeg har spilt Pokémon siden lanseringa, og stor sett brukt sparkesykkelen for å komme meg fortere rundt. Det er veldig moro, sier Timann.


Slik fungerer det

Så lenge du har en telefon med iOS eller Android, kan du laste ned Pokémon-appen. Appen er gratis, men har muligheter for å kjøpe ting i spillet for den som vil ta noen snarveier.

Når du har fanget din første figur, er det på tide å ta beina fatt. Kartet på mobilskjermen din er en kopi av Google Maps, og stemmer derfor overens med hvordan det ser ut rundt deg.

Er du heldig, ser du neste figur med en gang, men hvis ikke, kan du trykke på feltet nederst til høyre, som da viser deg hvilke Pokémons som er i nærheten. Under hver figur finner du ett til tre fotavtrykk, der ett betyr at figuren er veldig nærme der du står. Den som er øverst til venstre er den som er nærmest, og grå figurer er de du ikke har fanget ennå.

Mens du beveger deg rundt, kan du derfor følge med på disse fotavtrykkene for å se om du går i riktig retning.

Her kan du lese en detaljert beskrivelse av spillet.


Ut på Pokémon-tur

Nå planlegger DNT å bruke spillet til å lokke stillesittende spillere ut på tur.

– Jeg tror arrangementer som Pokémon Go-turer kan øke interessen for friluftsliv, fordi det når ut til en målgruppe som i utgangspunktet kanskje ikke tenker på friluftsliv som sin aktivitet, sier Tina Skare, rådgiver for ungdom og friluftsliv i DNT til NRK.

Artikkeltags