Den siste tiden har vi kunnet lese en del triste saker i avisa. Elever på skolene i Øystre Slidre og Nord-Aurdal har dårlig oppførsel og stygt språk. De er rett og slett stygge mot hverandre og andre. Det er trist å lese. Så hører vi at de voksne ikke er stort bedre. De ansatte på Tasty House får en behandling ingen fortjener.

Dette har fått reaksjoner i vårt lille samfunn. Ordførere og andre har fordømt slik oppførsel og sagt hvor bekymrede de er. Det er bra. Det er viktig å gi signaler om hvor grensene går. Vi må ta vare på hverandre og oss selv og verne om sosiale normer og folkeskikk.

Jeg tenkte jeg skulle begynne med meg selv, riste av meg frustrasjonen og øve meg på å møte alle mennesker med respekt og varme. Jeg skal bli flinkere til å gi komplimenter og skryte av andre. Jeg skal kanskje smile og si hei til noen jeg ikke kjenner. Jeg skal la andre få muligheten til å få et godt inntrykk av meg.

Jeg tror jeg er et godt menneske og jeg tror de fleste andre er det. De ansatte på Tasty House sier selv at det bare er et fåtall som ikke kan oppføre seg. Det samme gjelder ungdommene våre. De fleste mennesker er gode mennesker som behandler andre med respekt og folkeskikk.

Det løser kanskje ikke hele problemet, men hvis vi alle gjør litt hver dag kan vi faktisk gjøre en forskjell. Jeg er enig med Edmund Burke: Ingen begikk en større feil enn han som ikke gjorde noe fordi han kunne gjøre så lite.

Det er bedre å gjøre litt enn å ikke gjøre noe.