(INDRE AKERSHUS BLAD): Ridderuka er ei leirskoleuke for barn med funksjonsnedsettelser hvor skileik står i sentrum. I utgangspunktet er øvre aldersgrense 16 år.

I år ble Barnas Ridderuke arrangert for 40. gang, tradisjonen tro den tredje uka i januar.

Egentlig for gammel

Sindre og fostermor Gro Mikalsen tar seg tid til en prat mens de er ute og går på ski på Beitostølen.

– Sindre er 22 år og egentlig for gammel til å være med, men det var ledige plasser. Det er svært lite tilbud av denne sorten for funksjonshemmede i hans alder, derfor er jeg veldig glad for at Sindre får muligheten til å være med her, sier Gro Mikalsen fra Setskog.

– Det er fjerde eller femte gangen vi er med, legger hun til.

Deltagerne får muligheten til å prøve seg på ulike øvelser med ski på beina, både bortover og nedover. Studenter fra Norges idrettshøgskole er ledsagere underveis.

Deltagerne har ulike funksjonshemninger. Sindre har blant annet Downs syndrom og autisme.

Sov 13 timer etterpå

– Her får Sindre muligheten til å gå på ski og leke med mange andre. Selv om han er 22 år, er hans mentale alder lavere og veldig lik de andre deltagerne. Det er de samme gledene over de samme tingene. Her får han utfordringer, noe som er ekstra morsomme når det er sammen med andre, forteller hun.

– Det er ingen som dummer seg ut, her er alle annerledes. De mestrer på ulike nivåer, det er utrolig hva deltagerne tør og hva de får til, sier Mikalsen.

– Hvordan merker du på Sindre at han liker dette?

– Sindre har ikke noe verbalt språk, men bruker noe tegn til tale, og viser at han er glad på den måten. Språket hans er ASK-bilder (alternativ supplerende kommunikasjon journ.anm.).

– Natt til torsdag sov han 13 timer etter at det var skileik på dagen etterfulgt av discokveld – han vil gjerne være med på alt! Da var han klar til en ny dag på ski, glad og fornøyd, forteller hun.

Fredag kunne deltagerne gå to, fire eller åtte kilometer på ski under det avsluttende Barnas Ridderrenn.

– Sindre skal gå fire kilometer, og etter rennet er det medaljeutdeling til alle. Det er stor stas for oss alle, fortalte fostermoren i forkant av begivenheten.

– Synd at flere ikke benytter seg av tilbudet

Innkvarteringen skjer på hytter på Beitostølen.

– Dette er nærmest som en leirskole. Her er det mange som bor borte for første gang, forteller Mikalsen.

De er eneste deltagere fra Aurskog-Høland. Hun har et inderlig ønske om at flere funksjonshemmede barn fra Aurskog-Høland prøver ut tilbudet.

– Det er synd at flere ikke benytter seg av tilbudet, men vi kommer til å melde oss på så lenge jeg orker å være med. Som nevnt, jeg skulle gjerne ønske at det var et eget tilbud til funksjonshemmede over 16 år, sier hun.