– Jeg føler meg nesten som Askeladden, med alle de gode hjelperne

Opplevelser: Det handler mye om opplevelser for elevene ved Valdres Folkehøgskole, som er de mest fornøyde elevene i hele Norges utdanningssystem skoleåret 2019/2020.

Opplevelser: Det handler mye om opplevelser for elevene ved Valdres Folkehøgskole, som er de mest fornøyde elevene i hele Norges utdanningssystem skoleåret 2019/2020. Foto:

Elevene på Valdres Folkehøgskole var i skoleåret 2019/2020 de mest fornøyde elevene i det norske utdanningssystemet. Det er analysebyrået EPSI som har funnet ut dette, gjennom trivselsundersøkelsen blant elever over det ganske land.

DEL

Leira: – Dette er bare helt fantastisk. Så langt har vi bare fått feiret med kanelsnurr, men det skal bli mer før jul. Jeg tror det er flere grunner til den gode trivselen her på Leira. Først og fremst opplever elevene at læring er gøy. Å bo sammen på internat gjør at de blir godt kjent med hverandre, både på godt og på vondt. De kan i bunn og grunn være uenige og forskjellige, men de utvikler utrolig sterke bånd og følelser, sier rektor Jens Rindal.

Må akseptere hverandre

– Å bo sammen på dobbeltrom på et internat krever også at man må akseptere hverandre, for å holde ut et helt skoleår. Denne situasjonen får du ikke valgt bort dette skoleåret, og det er dette som kaper så sterk aksept. Man skal ikle underslå at det å kople på naturen også har en viss innvirkning på trivselen. Det gjør noe med de fleste av oss, når vi kommer oss ut, og vi er mye ute. Ungdommene blir glade i naturen, og vi ser en utvikling som peker i den retning at vi får tyngre og tyngre søkergrupper fra de store byene våre, sier Rindal.

Tett på: Elevene på Valdres Folkehøgskole er tett på hverandre både i skoletida og fritida. Det mener rektor Jens Rindal er noe av grunnen til at de havner på topp i Norge hva gjelder trivsel.

Tett på: Elevene på Valdres Folkehøgskole er tett på hverandre både i skoletida og fritida. Det mener rektor Jens Rindal er noe av grunnen til at de havner på topp i Norge hva gjelder trivsel. Foto:

Jobber 53 timer i uka

– Det er heller ikke å legge skjul på at lærerne våre jobber opp mot 53 timer i uka. Vi har dedikerte folk her, og læreren er så utrolig viktig. Vi vet at Valdres Folkehøgskole gjør det veldig godt, også på lærersida.

Skoleåret 2020/2021 blir ganske så annerledes også for elevene ved Valdres Folkehøgskole. Det blir verken reiser til New Zealand, Karibien, Namibia eller Sør-Afrika.

– Vi kutter ut alle utenlandsreiser, og så kan vi åpne opp for neste år, dersom vaksinasjonsprogrammet går sin gang slik vi håper. Vi måtte tenke annerledes i år, og har kjørt våre faglige opplegg i Norge.

Brukt nærområdet

– Elevene har full forståelse for at situasjonen er som den er. Vi har brukt Vestlandet og Østlandet en god del til våre utflukter, som Jotunheimen, Huldreheimen og Vassfaret. Vi har en utrolig dedikert gjeng og et ungt team med lærere, og det er mange som starter sin karriere som lærere her, entusiastiske, uredde og med masse pågangsmot.

– Jeg føler meg nesten som Askeladden, med alle de gode hjelperne i båten. Det er en utrolig flott gjeng å jobbe med, og jeg er stolt over at vi er kåret til den skolen i Norge med best trivsel blant elevene; noe som også er fint å ta med seg videre i markedsføringa av skolen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken