Det har også ført til rekordhøye strømpriser i høst, og en frykt for å ikke klare å betale strømregningen når den kommer. Foreløpig er det heller ingenting som tyder på at strømprisene vil gå ned til vinteren.

Utfordringa for forbrukere og bedrifter er at det er få verktøy i kassa for å få ned strømregningene, iallefall på kort sikt. Strømsparing kan være et alternativ, men om du, for eksempel, driver med mjølkedrift er det avgrensa hva du kan klare å spare fra ei uke til ei anna. Hvor dramatisk de høye strømprisene kan være, vitner bonde Sissel Skarsbø Dokken om. «For oss er dette helt krise. Vi teller på knappene om vi må avvikle gardsdrifta», sier hun til avisa.

I løpet av høsten er det flere ting regjering og Storting kan vurdere å gjøre. Sjølve strømprisen er det vanskelig å endre på. Men både momsen og el-avgifta utgjør innhogg i kontobeholdninga til husstander og bedrifter. Og ikke minst må det til ei skikkelig satsing på utjamning av nettleien over statsbudsjettet.

I Valdres, og spesielt i Sør-Aurdal og Vang, er det få kunder, men store og kostbare linjenett. For små nettselskaper i distriktene har det lenge vært et mål å få til ei utjamning, slik at strømkundene ikke betaler uforholdsmessig mye mer enn kunder i sentrale strøk. Her har den nye regjerigna en gylden sjanse til å legge penger på bordet i det kommende statsbudsjettet.