Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet: – Jeg ønsker alle en annerledes, men god 1. mai

Oslo: - Men om dagen er annerledes, er den ikke mindre viktig. Arbeidernes dag er en kampdag, og sjelden har det vært mer å kjempe for – og viktigere å markere våre verdier – solidaritet og rettferdighet.

Oslo: - Men om dagen er annerledes, er den ikke mindre viktig. Arbeidernes dag er en kampdag, og sjelden har det vært mer å kjempe for – og viktigere å markere våre verdier – solidaritet og rettferdighet. Foto:

Av
DEL

MeningerÅrets 1. mai er annerledes. I stedet for å samles på torgene rundt omkring i landet og gå i tog med stolte faner og korpsmusikk vil mange av oss sitte foran en skjerm og følge 1. mai-arrangementer på nett.

Men om dagen er annerledes, er den ikke mindre viktig. Arbeidernes dag er en kampdag, og sjelden har det vært mer å kjempe for – og viktigere å markere våre verdier – solidaritet og rettferdighet.

Vi står midt i en krise som rammer hardt og bredt. Den rammer de over 400.000 som står uten jobb og frykter for fremtiden. Den rammer barn og familier som har fått hverdagen snudd på hodet – og ensomme eldre som nå er enda mer alene. Aller hardest rammer den dem som allerede var sårbare i et Norge der ulikheten har økt de siste årene.

Vår store oppgave framover er å få folk tilbake i arbeid og hindre at krisen gjør Norge til et mer urettferdig land. Den oppgaven krever en annen regjering en dagens høyreregjering. Det krever en regjering som er villig til å bruke den norske modellen: Jobbe sammen med partene, føre en aktiv næringspolitikk og en velferdspolitikk som får alle med. En regjering som vet at skattelette til dem med mest ikke er en vidundermedisin som gir arbeidsplasser, men en oppskrift på økte forskjeller.

Det er derfor Arbeiderpartiet tok ansvar på Stortinget da krisepakkene ble utformet. Fordi vi så en regjering som ikke klarte det. Sammen med opposisjonen måtte vi lage pakker som ble mer kraftfulle og sosialt rettferdige.

Det er derfor Arbeiderpartiet har startet arbeidet med en gjenreisingsplan for Norge. Planen skal styrke den norske modellen. Bidra til rettferdig fordeling av byrdene fra krisen vi står i. Ruste oss for framtiden med aktivitet og varige arbeidsplasser i hele landet. Og målet skal være – slik det alltid er for Arbeiderpartiet: Arbeid til alle.

Og det er derfor Arbeiderpartiet skal jobbe for å ruste opp fellesskapet – gjennom krisen og når dette er over. Sykehusene. Barnevernet. Frivilligheten. Lavterskeltilbudene i kommunen.

I min appell i dag slår jeg fast:

Vi vil ikke tillate at arbeidsledigheten biter seg fast.

Vi vil ikke godta et mer urettferdig Norge.

Vi vil ikke akseptere at ungdommen vår må sette livene sine på vent.

Arbeiderpartiet skal gjøre det vi kan for å unngå dette. Gjennom arbeid i kommunene våre, i opposisjonen på Stortinget og for valgseier i 2021. Slik at vi kan sikre folk i Norge trygghet for helse og arbeid.

Jeg ønsker alle en annerledes, men god 1. mai!

Jonas Gahr Støre, partileder, Arbeiderpartiet

Artikkeltags