Sykling i solnedgang

Samarbeid: Skør’n-gründer Wubbo Boiten viser fram ramma til en «Valdres»-hybridsykkel som er premien i sykkelkonkurransen, mens festivalsjef Ellen Persvold holder et fast grep om styret på en noe mindre moderne sykkelmodell utstyrt med egen Hilme-vimpel. Med støtte fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres håper de mange vil ta sykkelen fatt til solefallskonserten.

Samarbeid: Skør’n-gründer Wubbo Boiten viser fram ramma til en «Valdres»-hybridsykkel som er premien i sykkelkonkurransen, mens festivalsjef Ellen Persvold holder et fast grep om styret på en noe mindre moderne sykkelmodell utstyrt med egen Hilme-vimpel. Med støtte fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres håper de mange vil ta sykkelen fatt til solefallskonserten.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I forbindelse med årets solefallskonsert på Jaslangen slås det et slag for naturopplevelsen, miljøet og mosjonstrening.

DEL

Dette når Jørn Hilme-stemnet og Skør’n sykler med støtte fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres inviterer til sykkelkonkurranse. Alle som bruker sykkel som framkomstmiddel til solefallskonserten med Odd Nordstoga på Jaslangen tirsdag 1. august og deler bilder fra turen, er med i trekninga av en spesialtilpassa «Valdres»-hybridsykkel fra Skør’n, beregna for sykling på stølsveger, verdt om lag 15.000 kroner.

– Man opplever området på en annen måte. Dessuten er det bra for kropp og sjel – og miljø, bedyrer Skør’n-gründer Wubbo Boiten.

Sjøl om ønsket fra initiativtakerne er at flest mulig skal ta sykkelen fatt, er det imidlertid satt opp til sammen sju JVB-busser fra Fagernes og Slidre til Jaslangen under solefallskonserten. Det oppfordres ellers til samkjøring.

Vandring og nye vegvisere

Sykkelkonkurransen er ikke det eneste elementet under årets festival med fokus på den aktive og naturnære opplevelsen. Nytt av året er at det i forbindelse med konsertene Marit Steinsrud og Stein Villa holder i henholdsvis St. Tomaskirka på Filefjell søndag 30. juli og i Hedalen stavkirke mandag 31. juli arrangeres guida vandringer på Kongevegen og Pilegrimsvegen.

Lørdag 5. august er også en del av nysatsinga «Småfolk», som retter seg mot det aller yngste festivalpublikummet, lagt til Stølsfestivalen på Vasetstølen, hvor Camilla Granlien med flere framfører barnekonserten «Dyr og rare kjerringer!».

Hilme-stemnet skal i år dessuten sørge for at festivalgjengerne ikke blir villfarne, enten de ferdes i stølsområder eller Fagernes sentrum. Til årets festival er det bestilt over 30 stolper med tilhørende svært fargerike og synlige skilt som skal lede publikum på rett veg.

– Vi hadde etter hvert opparbeida oss tre «generasjoner» med ulike skilt og så at det var behov for fornying, forklarer festivalsjef Ellen Persvold. Spraylakkert skrift har de siste åra blitt et varemerke.

– På plakaten her ser du at skrifta har blitt kombinert med noen akantusroser. Det spennet føler jeg også egentlig er ganske beskrivende for vår festivalprofil der det tradisjonelle møter det eksperimentelle, fortsetter hun.

Bestillingsverk med Røine

Fortid og framtid i forening er et gjennomgangstema under årets festival. Blant anna når bestillingsverket «Reolô» – med blant andre lokalt forankra Spellemannspris-vinner, Anders Røine – skal framføres under sommerkvelden på Valdres Folkemuseum på Fagernes lørdag 5. august. Verket skal også framføres under Ultimafestivalen i Oslo i september.

– Jeg er veldig stolt av at vårt bestillingsverk skal vises fram der, sier festivalsjefen. Hun trekker også fram kirkekonserten «Eivind Groven med følge» i Aurdal kirke onsdag 2. august hvor båndene mellom folkemusikk og klassisk musikk vil bli utforska, når lokale utøvere fra begge leire møtes på samme scene.

Øystre Slidre sanglag, Valdres kammerkor, aurdøl og operasanger Svein Erik Sagbråten, klavertalentet Stian Alexander Olsen fra Fagernes og folkemusikerne Ingvild Lie fra Skammestein og Ole og Knut Aastad Bråten fra Fagernes samt gudbrandsdølen Bjørn Kåre Odde bidrar alle under konserten.

Festivalsjefen opplyser dessuten at det finnes råd for den som måtte føle seg ubevandra i folkemusikkmiljøet.

– Nytt i år er at vi arrangerer et to timer langt «Ferskfolk»-kurs i forkant av lørdagskvelden på museet, der Vegar Vårdal med glimt i øyet gir interesserte et innblikk inn i folkemusikkverdenen.

Jørn Hilme-stemnet

Et av landets største folkemusikkarrangement, første gang arrangert i 1960.

Går av stabelen fra søndag 30. juli til søndag 6. august.

Festivalen som rommer både kappleik, kurs og konserter, har hovedbase på Fagernes, men festivalarrangementer foregår i hele Valdres mens festivalen pågår.

Blant annet blir det solefallskonsert på Jaslangen med Odd Nordstoga tirsdag 1. august.

Artikkeltags