Norsk mann omkom i fallulykke på Besseggen: – Egentlig ikke et utsatt punkt, sier politiet

Besseggen.

Besseggen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Torsdag formiddag omkom en norsk mann i 70-årene da han falt ned ti meter fra Besseggen.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) Det var like etter klokken tolv politiet i Innlandet meldte om ulykken på sin Twitter-side. En norsk mann i 70-årene hadde falt ti meter ned fra den populære eggen i Jotunheimen.

Like etter klokken 13.00 bekreftet politiet at mannen omkom i fallet, men vet ikke noe om hva som har skjedd i det mannen har falt. Luftambulansen var raskt på stedet for å ta seg ned til mannen, men livet sto ikke til å redde.

– Det vi har fått beskjed om er at det var to menn som gikk på tur og at den ene falt utfor en skrent på cirka ti meter etter å ha sklidd. Han omkom på stedet etter kort tid, sier Per Solberg ved Politiets operasjonssentral.

De to mennene skal ha vært brødre fra Oslo-området.

Besseggen er en av de mest populære fjellturene i hele Norge, og fjellryggen, som ligger ved Gjende i Jotunheimen, besøkes hvert år av rundt 60.000 personer.

– Egentlig ikke et utsatt punkt

Politiets innsatsleder på stedet, Jo Øien, forteller til GD at de to brødrene gikk den vanlige stien. Det skal ha vært god sikt, godt føre og litt vind, men det er ingenting som tyder på at vinden hadde noe å si for ulykken.

– Enten har han tråkket feil eller snublet, og deretter trillet utover en skrent ned mot Bessvatnet. Broren gikk 20 meter foran, så ingen har sett akkurat hvordan det skjedde. Fallet har nok i hvert fall vært en 10–15 meter, og han har trolig omkommet av slag mot hodet.

En politipatrulje fra Ottadalen og luftambulansen dro raskt ut etter at meldingen om ulykken kom. Kriseteamet i Øystre Slidre er koblet på for å ta vare på den gjenværende mannen.

Øien tror ikke det vil bli gjort spesielle tiltak på stedet etter hendelsen.

– Det er egentlig ikke et spesielt utsatt punkt, så dette kan skje hvor som helst i fjellheimen. Det er ikke stedet man forventer.

Mannen skal også ha vært i god form og vant til å gå i fjellet.

Torsdagen kan karakteriseres som en middels trafikkert dag i Besseggen-sammenheng. I løpet av dagen hadde Gjendebåten kjørt inn rundt 200 stykker.

– En veldig dårlig start på Besseggen-sesongen.

– Vær forberedt

Ørjan Venås i Besseggenpatruljen forteller at alvorlige hendelser er sjeldent og at de stort sett møter folk med høydeskrekk, som går tom for energi eller har gnagsår.

I fjor var en prøvesesong for patruljen, som var over Besseggen 25 ganger. I år har de fått finansiering til at det blir cirka 50 turer. Patruljen er et spleiselag mellom en rekke ulike aktører i regionen.

– I utgangspunktet skal det mye til for at det blir problematisk for folk å ferdes over Besseggen. Heller ikke vinterstid har vi mer sikring enn armer og bein. Men hvis du er litt redd for høyder bør du sørge for å fokusere, og kanskje ha med noen som kan bistå deg. Det er 14 kilometer og 1.000 høydemeter, så du bør være forberedt på en 7-8-9 timers lang tur. Været skifter fort oppå der. 11. juli i fjor gikk jeg i sludd, så pakk med deg litt ekstra.

– Det er heldigvis lang tid mellom hver gang vi møter på noen alvorlige hendelser. Med tanke på at det er nesten 60.000 som går over eggen hvert år, må man nesten forvente at det skjer noe en sjelden gang.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken