Urskogsafari på Veogjelet

Arrangerer urskogsafari

Arrangerer urskogsafari Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Med nyopprettede Veogjelet natureservat i nord, utvidelse av Stuttgonglia naturreservat i sydøst (begge 2015) samt Jotunheimen Nasjonalpark i vest er Hindsæter omkranset av verneverdig natur.

DEL

Veogjelet: I naturreservatene rundt Hindsæter finner man mange naturskogsarter som er sjeldne i dag, en delav dem også rødlistet, enkelte er også globalt truet. Eierne på Hindsæter har gjort seg kjent mednoen av disse og ønsker nå å formidle Sjodalens naturverdier videre til sine gjester, både medinformasjon og guidede turer.

Usedvanlig gammel furuskog

Veogjelet naturreservat er ett av flere reservater rundt Hindsæter opprettet så sent som 2015, førstog fremst på grunn av usedvanlig gammel furuskog. Her finnes urskogsliknende partier som nestener borte fra Norge ellers – i Sør-Norge finnes furu-urskog bare som små rester i de mest avsidesdalførene på indre Østlandet.

Let opp gulltråd i gamle fururøtter, prøv smaken av brødmose og ta nærbilde avblomsterlav. Vandre gjennom et landskap av naturmonumenter med tyrirøtter og gamle trærsom falt overende for hundrevis av år siden. Stikk nesen ned i røttene og kjenn påden sterke furulukten av et tre som spirte i vikingtiden.Visste du at de tørre, grove, døde greinene av gamle kraggfurutrær er nesten eneste sted den sjeldnefurusotbeger kan vokse? Har du lagt merke til den sølv- og blålige fargen til døde trær som gjør atde også ble kallet blåfuru? Har du kjent på det gamle slipe- og poleringsverktøyet skavgras? Har dusmakt på storvrenge?

Foto:

Guidede turer

I naturreservatene rundt Hindsæter finner man mange naturskogsarter som er sjeldne i dag, en delav dem også rødlistet, enkelte er også globalt truet. Eierne på Hindsæter har gjort seg kjent mednoen av disse og ønsker nå å formidle Sjodalens naturverdier videre til sine gjester, både medinformasjon og guidede turer. Safarier arrangeres 23.9, 3.10, 7.10 og 13.10. For ivrige kan det arrangeres også 27. eller 28.8.

Artikkeltags