Ikke la julen bli en tragedie for kjæledyrene

Pinnekjøtt og ribbe er farlig for hunder. Ikke fall for fristelsen og gi hunden din restene fra julemiddagen.

Pinnekjøtt og ribbe er farlig for hunder. Ikke fall for fristelsen og gi hunden din restene fra julemiddagen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Jul betyr god mat for de fleste av oss. Men tro ikke at god julemat i form av pinnekjøtt og ribbe også er godt for hunden. Det er helt feil og kan i verste fall ende i en tragedie. Veterinærer opplever en kraftig økning i antall hunder og katter som trenger behandling på grunn av julen.

DEL

– Hunder tåler som regel ikke fremmed mat, og fet julemat samt julesnop som sjokolade kan føre til alvorlig magetrøbbel og forgiftning hos hunder, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Sjokolade er farlig Julen kan være en slitsom tid for mange kjæledyr. Huset bugner over av julemat og julesnop, og det er ikke bare mennesker som lar seg friste. Dessverre ender spesielt mange hundeeiere opp hos dyrlegen i julen.

– Den vanligste juleskaden er hunder og katter som har spist noe de ikke skulle. For hundene sin del er det oftest alle typer sjokolade, men også druer, rosiner, store bein, bolledeig og ting som kan sette seg fast i mage-tarm-kanalen, sier veterinær Tor Kvinge.

For kattene er julepynt og giftige planter den største trusselen.

– Vi ser helt klart en økning i antall hunder og katter som trenger behandling på grunn av julen. Årsaken er at det ligger mer rester fremme enn vanlig, som for eksempel sjokolade, sier Kvinge.

Behandling kan bli dyrt

De største feilene som spesielt hundeeiere gjør kan imidlertid unngås. Derfor bør julen være en tid på året hvor dyreeiere sjekker hvilken dyreforsikring de egentlig har, slik at man er sikker på hva denne dekker om for eksempel kjæledyret ditt plutselig må opereres. Prisen for å behandle en pinnekjøtt-forgiftet hund kan fort komme opp i titusenvis av kroner.

– Forgiftningsskader øker i juletiden, men erfarne hundeeiere vet at tradisjonell julemat og julesnop for oss mennesker kan være farlig å få i seg for våre firbeinte venner, sier Brandeggen.

Nordmenn bruker en halv milliard kroner i året på å forsikre sine firbeinte kjæledyr. I en fersk forbrukertest av dyreforsikringer, gjennomført av Norsk Familieøkonomi, kommer Tryg Forsikring best ut.

Det tryggeste er å la hunden spise som vanlig i julen.

Det tryggeste er å la hunden spise som vanlig i julen. Foto:

Slik unngår du at julen blir en kattepine!

JULEKVELDEN: Pass på innpakningspapir og innpakningsbånd. Disse kan kvele katter. Ikke fall for fristelsen å gi kjæledyrene salt eller søt mat.

SJOKOLADE: Må unngås! Mørk sjokolade kan i verste fall føre til alvorlig forgiftning. Kakaobønner inneholder Teobromin som er giftig for hunder. Alle produkter som inneholder kakaobønner kan derfor potensielt forårsake forgiftning hos hunder. Hunder som får i seg mye mørk sjokolade kan dø av det. 140 gram sjokolade kan ta livet av en hund på 25 kilo. BAKST: Gjærdeig kan sprenge på i magesekken og føre til alkoholforgiftning

BRANNSKADER: Vær forsiktig med levende lys, åpne peiser og varme gryter. Hver jul brannskades hunder og katter. Tynne ledninger med julelys kan være fristende å tygge på for katter og valper.

JULEBLOMSTER: Julestjernen er giftig, det samme er flere andre blomstertyper. Hold dyrene unna!

KAST RESTENE: Pinnekjøtt og ribbe er farlig for hunder. Ikke fall for fristelsen å gi hunden din restene fra julemiddagen. I beste fall må du takle en ubehagelig hundediaré, mens hunden har det vondt. Hunden kan bli alvorlig syk av julemiddagen din.

AKUTT NYRESVIKT: Druer og rosiner er også farlig. Tryg Forsikring har hatt saker hvor hunder har fått akutt nyresvikt. Kun et par druer kan føre til alvorlige mageskader hos små hunder.

HA KULL I HUSET: Flytende kull eller kull i pulverform bør en ha i huset. Om hunden har fått en lett forgiftning eller løs mage kan flytende kull hjelpe. Medisinsk kull er effektivt mot ulike forgiftninger, og du får kjøpt det på apoteket. Det som er bra er at det tar til seg giftstoffene, og gjør at de binder seg i magen.

NOE SNACKS ER BRA: Hunder skal ikke ha snacks og mat som du koser deg med. Men det er unntak; en hund kan trygt få gulrot, agurk og eple å gnage på. I tillegg finnes det mye godsaker å få kjøpt hos veterinær og dyrebutikk som er sunt og godt for hunden din.

BE OM HJELP HJELP: Dersom du mistenker hunden din for å ha spist noe som kan være farlig, eller du ser at allmenntilstanden er nedsatt, er det viktig å kontakte en veterinær.

Ved forgiftning kan Giftinformasjonen kontaktes på tlf. 2299 1300.

Artikkeltags