Gå til sidens hovedinnhold

Klart for to hundeløp

Artikkelen er over 5 år gammel

I januar braker det løs med to ulike hundeløp i Valdres.

Øystre Slidre: Mush Synnfjell er sesongens første langdistanseløp. Mange av sportens beste hundespann møtes til fellesstart i bakken ved Spåtind hotell, før de beiner i veg mot Valdres.

Mush Synnfjell til Valdres

– Vi gleder oss til å se mange spreke spann på Etnstølen helga 2.–3. januar, sier Marit Beate Kasin, leder av Valdres trekkhundklubb. Stølslaget i Øystre Slidre kommune, ved inngangen til Langsua nasjonalpark, blir kontrollpost hvor alle kjørerne må innom og signere, før de kjører videre tilbake mot Synnfjell og Dokkfløydammen.

Langsua rundt

Helgen etter er det klart for enda et hundeløp. Denne gangen er det Gausdal maraton 300 som skal gå gjennom Etnedal, Nord-Aurdal og Øystre Slidre. Løpet er et tøft 30 mils villmarksløp, med start på Astridbekken i Gausdal. Herfra tar spannene seg videre til Lenningen og Fullsenn og opp til første sjekkpunkt på Etnstølen. Her skal alle spannene hvile i fem timer.

Villmarksjekkpunkt

– Det er et såkalt villmarksjekkpunkt på Etnstølen, hvor kjørerne må klare seg ute, med det de har med seg i sleden av mat og varme klær. Alt deltakerne får er vann og halm til bikkjene. Her er det muligheter til å være med som frivillig på sjekkpunktet. Frivillige vil komme tett på kjørerne og hundene og få et innblikk i langdistanse hundekjøring, sier Kasin.

Etter hvilen på Etnestølen skal deltakerne ta seg videre over til Murudalen, for neste obligatoriske stopp. Så venter den lange etappen tilbake til Astridbekken via Storhøliseter.

Flyttet sjekkpunkt i år

Løpet ble arrangert for første gang i fjor. Da med sjekkpunkt på Gardli.

– I fjor fikk vi et ekstremvær under løpet, med store nedbørmengder og mye vind. Gardli var et utsatt sted å ha sjekkpunkt, og derfor har vi valgt å flytte det i år. Etnestølen ligger noen kilometer fra nærmeste brøyta veg, men likevel tilgjengelig for de som har lyst å komme, sier Kasin, som er glad for at elevene ved hundekjørerlinja på Valdres folkehøgskole stiller opp som frivillige:

– Med så mange hunder og kjører, er det en del logistikk som må være på plass på sjekkpunktene. Elevene på hundekjørerlinja er til stor hjelp, samtidig som de lærer mye om hvordan løp og sjekkpunkt organiseres.

– Flere vil til Valdres

Det er i alt fire hundekjørerklubber rundt Langsua som nå samarbeider om løyper og løp; Gausdal trekkhundklubb, Torpa IL, Valdres trekkhundklubb og Jotunheimen hundekjørerlag. Dette gir helt nye muligheter, både for treningsløyper og lange løp.

– Samarbeidet betyr mye for hundekjørermiljøet i klubbene og løypetilbudet i regionen. Vi har flere eksempler på hundekjørere som har flyttet til Valdres, eller kjøpt seg hytte her, for å kunne nyte godt av et snøsikkert område med et godt utviklet løypenett. Det er moro å vise fram Valdres-fjellene og løypene våre til flere. Disse løpene er en god markedsføring av regionen vår. Vi skal holde bålet varmt og gleder oss til å se mange friske hundespann og hundekjørere innom Etnstølen de to første helgene i januar, sier Kasin.

Kommentarer til denne saken