Kommuneoverlegene ikke informert om reduksjon i antall vaksinedoser til kommunene

Kommuneoverlege Marit Tuv i Vang er overrasket over informasjonen hun får via lokalavisa.

Kommuneoverlege Marit Tuv i Vang er overrasket over informasjonen hun får via lokalavisa. Foto:

– Det er ganske absurd at jeg skal få vite om dette gjennom avisa Valdres. Jeg følger med på alle mailer jeg får fra Folkehelseinstituttet(FHI). Dette har de vedtatt over våre hoder og uten å informere oss, sier Arild Jacobesen, kommuneoverlege i Øystre Slidre.

DEL

Norge: Mandag morgen sendte avisa Valdres et spørsmål på mail til FHI, etter å ha snakket med kommuneoverlegene i Sør-Aurdal og i Nord-Aurdal. Begge hadde fått varsel om reduksjon i antall vaksinedoser i forhold til hva som er signalisert tidligere. Uten noen begrunnelse. Avisa spurte på denne bakgrunn følgende spørsmål:

– Kommuneoverlegene i Nord-Aurdal og Sør-Aurdal kommuner har begge fått info om at antall doser (eller glass) skal ned i neste uke. Stemmer dette? Må vi ned før det stiger videre? Er ikke dette rart i tilfelle, når vi hører om stadig mer vaksine på vei inn i Norge? Er det snakk om en omfordeling fra sentralt hold? Hva er i tilfelle nøkkelen for en ny strategi?

Avisa har mottatt svar fra overlege Preben Aavitsland i områdeledelsen for Smittevern, miljø og helse ved Folkehelseinstituttet. Han skriver følgende:

– Etter at det i romjula ble bestemt at 15 000 ansatte i sykehusene skal vaksineres, har vi måttet redusere forsendelsen til alle kommunene i uke 2 og 3 og 5 og 6. Dette skal være likt fordelt mellom alle kommunene. Dessverre innebærer dette noe forsinket vaksinering av de eldste i kommunene.

Det er fortsatt noen uker til vi får betydelig økning i antall doser til landet.

Ingen informasjonsstrategi

Arild Jacobsen i Øystre Slidre sier han ikke har hørt ett ord om denne omprioriteringen som altså går på bekostning av kommunene.

– Jeg må jo bare ta dette til etterretning. Jeg må si dette skriver seg rett inn i den historien Marit Tuv og andre beskrev i sin kronikk. Jeg vil gi min fulle tilslutning til alt som sto der. Dette er et nytt eksempel på manglende strategi. Kommuneoverlegene over det ganske land burde vært informert umiddelbart. At jeg skal få så viktig informasjon via lokalavisa er mer enn merkelig, sier Jacobsen, og legger til:

– Vi står klar til å vaksinere langt flere enn vi har gjort til nå, sier han.

Venter på volumer

Kommuneoverlege Per Einar Jahr er også ganske så overrasket over svaret fra Preben Aavitsland.

– Det er helt nytt for meg at en slik beslutning ble tatt i romjulen. Det vil si, jeg visste at man nå vil vaksinere på sykehus. Og det støtter jeg fullt ut. Jeg er enig i å prioritere de eldre, men å vaksinere dem som står i første linje er også viktig. Jeg forstår altså prinsippet, men det er synd at vi ikke kommer i gang med volumer som monner. Å klatte slik vi gjør nå monner jo ikke.

Marit Tuv er skuffet

Marit Tuv, kommuneoverlege i Vang, har heller ikke hørt det Aavitsland svarer til avisen før nå.

– Vi må forvente å få informasjon så fort den foreligger, sier Tuv, som var medforfatter på kronikken som uttrykte nasjonal skuffelse over informasjonsstrategien til regjeringen i forhold til smittevern ut mot kommuneoverlegene.

– Er dette et eksempel på god strategi?

Nei, dette er skuffende. Jeg blir ikke sint, bare veldig veldig skuffet. Jeg håper faktisk at årsaken til at dette er nytt for meg er at jeg ikke har fulgt med i timen.

– Hva er alternativet?

– At vi ikke har fått informasjonen. Jeg tolket Høie dit hen at de skulle finne system for å informere tidligere og tydeligere og dele all vesentlig informasjon så fort som mulig.

– Er dette vesentlig informasjon?

Ja. Dette er vesentlig informasjon.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken