NORGE: Og årsaken til det er klar: Det er ikke nok godkjente armer å sette dem i.

I kronikken skriver kommuneoverlegene at helseministeren og Helse- og omsorgsdepartementet har bedt kommunene om å doble takten på vaksineringen, fra 200.000 doser i uka til 400.000.

De viser også til at direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, til Dagbladet skal ha uttalt at vaksineringen ikke går fort nok, og at kommunene ikke skal vente på befolkningen. FHI sender derfor ut oppfriskningsdoser i stedet for å vente på bestillinger.

De viser til at en av årsakene til at vaksineringa av tredje dose går sent, er fordi en betydelig mengde vaksinedoser ble omfordelt for rundt et halvt år tilbake i tid. Juli og august ble en svært travel vaksinetid for mange kommuner utenfor det sentrale Østlandet.

Intervallen for dose tre er 6 måneder etter dose to. For personer eldre enn 65 år ble dette intervallet justert ned til 5 måneder.

Resultatet av dette er at mange ikke kan få sin tredje dose før nærmere jul, og mange ikke før i januar. De færreste under 65 år kan få sin tredje dose før nyttår.

De over 70 kommuneoverlegene har signert på at denne utpumpinga av vaksinedoser i realiteten kun gir merarbeid for kommunene, da dosene må avbestilles.

– For vi har ikke nok godkjente armer å sette dosene i!

Kronikken, signert kommuneoverlegene Bjarte Sørensen på Hjelmeland og Cato Innerdal i Molde, peker også på at FHI har to ukers leveringsfrist på vaksiner, og at vaksinebestillingene må sendes innen onsdager klokken 12.

– Vi er derfor ikke særlig overrasket over at man ikke umiddelbart så en økning i vaksinebestillingene, skriver de, og viser til at pressekonferansene stort sett havner på fredager – to dager etter fristen.

Les kronikken i sin helhet her.