VLMS, Fagernes: – Vi er i en unik situasjon i Valdres der vi bare har ett smittetilfelle som er påvist så langt. Vedkommende har Jahr har tatt godt hånd om og pasienten er i isolat. Hadde vi bare hatt det tilfellet, så hadde vi klart oss veldig fint, sier kommuneoverlege for Etnedal, Tor Inge Kristianslund da avisa Valdres møter kommuneoverlegene.

Fredag hadde de fellesmøte ved Valdres lokalmedisinske senter (VLMS) på Fagernes.

Heimekontor, drar på hytta i stedet

– Bekymringa vår er at det kommer masse turister til Valdres. Det er stor tilstrømming til dalføret vårt, men også i Hallingdal skjer det samme. Der var det flere hundre biler på veg oppover. Folk har heimekontor eller karantene og tenker at da drar de på hytta i fjorten dager – og så begynner påskeferien. Da får de ekstra lang påskeferie, sier Kristianslund.

Han forteller om stappfulle parkeringsplasser utenfor matbutikkene, der hytteturistene har tømt hyllene for matvarer. Det har skjedd hos Kiwi både i Aurdal og på Leira.

Luftambulansen frykter smitte

Med mye folk i fjellet allerede nå, to uker før påskeferien, så frykter kommuneoverlegene for konsekvensene. Det kan være turister som skader seg.

– Crewet i luftambulansen er livredde, for de vil ikke ha disse pasientene inn i helikopteret og mulig bli smittet av korona. Det kan sette ut et helt mannskap til luftambulansen i fjorten dager, og vi har ikke så mange å ta av. Det skjønner tydeligvis ikke de som reiser på hytta, verken her eller der, sier Kristianslund.

Håper på sentrale føringer

Kommuneoverlege i Nord-Aurdal, Per Einar Jahr, håper at regjeringa tar tak i dette.

– Vi håper på sentrale føringer for dette når påska nærmer seg, slik at det blir enda strengere i landet med å forflytte seg rundt omkring. Det er det første smittevern-påbudet vi har, det å ikke ha folkevandring i en smittesituasjon. Vi kommer til å miste helt kontrollen om det kommer 30.000 mennesker til Valdres fra andre steder. De vil selvfølgelig ha med seg smitte. Da har vi mistet helt kontrollen, sier Jahr.

– Per i dag har vi veldig god kontroll i Valdres. Det er som Jahr sier, første bud ved smittevern at de som er i en sone, holder seg der og ikke begynner å blande seg med andre, sier Kristianslund.

– Nå sa jo statsministeren i går at hun anmoder folk om ikke å reise rundt innenlands uten at det er helt nødvendig, men jeg tror den anmodningen må bli enda sterkere om det skal ha noen effekt, sier Jahr.

Må reise heim for å bli testet

– Det var en som ringte i går, som er i karantene og hadde reist på hytta. Han ønsket å teste seg for koronavirus, men da sa jeg til han at han måtte reise heim og ta kontakt med fastlegen. Vi i Vestre Slidre vil ikke kunne hjelpe han, om han da ikke blir så syk at han trenger akutt hjelp, forteller kommuneoverlege i Vestre Slidre, Siw Odden Fosheim.

– Det samme sa jeg til avisa Valdres for en uke siden og det er alle vi kommuneoverlegene i Valdres enige om, legger Kristianslund til. – Vi kommer ikke til å teste noen andre enn de som er heimehørende i Valdres, for det er de i Valdres vi har ansvaret for å passe på. Alle de som da ikke er livstruende syke, blir bedt om å reise heim, sier Kristianslund.

– Turistene er ikke velkomne

– Vi er unisont enige om dette, legger Kristianslund til. – Vi ønsker dem rett og slett ikke velkommen til Valdres nå, med den situasjonen vi har i landet. Det kommer også en påske til neste år, legger Kristianslund til.

Statssekretær Knut Aastad Bråten har blitt kontaktet om dette temaet.

– Aastad Bråten vil ta det med seg inn i ledermøtet til regjeringa, har avisa Valdres fått bekreftet via redaktør Ivar Brynildsen.

– Steng vegen med bom

– Hvilke insitamenter kan gjøres da, spør avisa Valdres.

– Det er mulig å stenge av muligheten for å kjøre inn i Valdres, sier kommuneoverlegene.

– Ja, hva vil dere ha gjort, om det var dere kommuneoverleger som hadde bestemt?

– Vi hadde stengt av vegen med bom i Begndalen, eller nede ved Hønefoss, svarer de unisont.

– Vi har sjekket ut dette med politiet og de har ingen myndighet til å stoppe folk fra å kjøre hit. Det må komme som ved vedtak høgere oppe. Da må det gjøres som et vedtak med hjemmel i smittevernloven. Da kan de faktisk stoppe deg å be deg reise heim, sier Kristianslund.

Bare én smittet i Valdres

Fortsatt er det bare én person har påvist koronasmitte i Valdres, heimeværende i Nord-Aurdal kommune.

– Hvor mange er i karantene i Valdres?

– Det vet vi ikke lenger. Det er mange. Det har kommet nye regler nå, slik at om det er bare én som er i karantene en familie, så gjelder det hele husstanden.

Vil ikke ha besøkende til sjukeheim

– Vi vil ikke ha noen besøkende inn til Valdres lokalmedisinske senter, for vi har de sykeste pasientene. Ingen må gå inn på VLMS uten å ringe først eller ha avklart dette på forhånd, sier virksomhetsleder Toril Naustdal.

– Det gjelder også alle andre sykehjem i Valdres. De er hermetisert og lukket. Du kommer ikke inn uten å presentere deg og si hva du har der å gjøre. Da må du ha et ærend, sier Kristianslund.

Fra mandag vil det også bli endringer.

– Vi kan ikke lenger drive et ordinært legekontor med venteværelse der folk sitter og snufser eller hoster. Vi kan heller ikke ha vanlige timekontroller om de kan vente i tre måneder. Her kommer det tiltak mandag, som er ganske drastiske, sier Jahr.

– I Etnedal setter vi ikke opp nye legetimer før i august. Dette er ikke over til påske, sier Kristianslund.

Noen få av helsepersonellet i Valdres er i karantene, men ikke mange.

– Vi har brukt hodet, få har vært på reise og fått karantene. Ingen er smittet, sier Jahr.

– Unngå henvendelser om du ikke må

Jahr oppfordrer folk til å lese informasjon på nettsidene og unngå henvendelser som telefon og lignende til legevakt eller legekontorene, om de ikke er strengt nødvendige.