Overrasket med Kongens Fortjenstmedalje for arbeid med Kongevegen

Bru og pris: Kåre G. Hovland sto for den offisielle åpningen av den nye Brattebakken bru, og fikk senere samme dag en hyggelig oppmerksomhet fra kongen sjøl.

Bru og pris: Kåre G. Hovland sto for den offisielle åpningen av den nye Brattebakken bru, og fikk senere samme dag en hyggelig oppmerksomhet fra kongen sjøl. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Den første kjørevegen mellom Øst- og Vestlandet fra 1793 ble sist lørdag igjen knyttet sammen til en sammenhengende veg, nå som nyrestaurert turveg. Ildsjelen bak konstruksjonen ble senere samme dag overrasket med høythengende pris for arbeidet og dedikasjonen.

DEL

Filefjell: Nye Brattebakken bru, som ligger en liten kilometer nedenom Honningane ved Maristova på Kongevegen over Filefjell, var det siste leddet som manglet. Brua er ei hengebru, bygd etter inspirasjon av de gamle bruene på Kongevegen. Den henger ved siden av de originale brokarene etter den eneste utleggsbrua som er bygd på Vestlandet.

Høythengende priser

Brua stod ferdig i 1792, men har gått tapt. Kåre G. Hovland fikk æren av å stå for den offisielle åpningen. Han har jobbet over 50 år med å ta vare på Kongevegen, som i 2016 fikk EUs kulturpris, Europa Nostra-prisen. Høythengende pris ble det også på Kongevegens far, Kåre Hovland. På en tilstelning på ærverdige Husum hotell etter bru-åpningen ble han overrasket da ordfører Jan Geir Solheim troppet opp med diplom og medalje fra Kong Harald. Kåre Hovland ble tildelt Kongens fortjenstmedalje for innsatsen for Kongevegen. Hovland er pensjonert lærer, rektor og gardbruker. Han har skrevet mange bygdebøker, tatt vare på gamle Lærdalsøyri, gamle veger og gamle biler, og har vært skriftlig og muntlig formidler av kultur og lokalhistorie gjennom ett langt liv.

Nye Brattebakken bru

Nye Brattebakken bru Foto:

Artikkeltags