Gå til sidens hovedinnhold

Koronakarantene både i Etnedal og Vestre Slidre, men ingen er smittet i Valdres. Kommuneoverlegen: – Helsevesenet i Valdres er ikke rigget for å ta unna strømmen av påsketurister som blir syke og vil teste seg

Artikkelen er over 1 år gammel

Torsdag skrev avisa Valdres om en familie som sitter i koronakarantene i Etnedal. Nå viser det seg at også én person i Vestre Slidre sitter i karantene, etter at vedkommende var pasient ved øyeavdelingen til Ullevål sykehus. – Ingen er smittet av Korona i Valdres, sier kommuneoverlege Tor Inge Kristianslund på vegne av hele legestanden i Valdres.

Fagernes: Fredag møttes alle kommuneoverlegene i Valdres ved Valdres lokalmedisinske senter (VLMS) på Fagernes. Der drøftet de situasjonen med koronasmitte i dalføret, før de tok en prat med lokalavisa Valdres.

Karantene i Etnedal og Vestre Slidre

– Vi har i tillegg til familien på tre i Etnedal, én person i Vestre Slidre som sitter i karantene heime. Vedkommende var pasient ved øyeavdelinga til Ullevål sykehus og ble kontaktet av dem. De ringte vedkommende og ba han holde seg heime, forteller Kristianslund.

– Men ingen er så langt påvist koronasmitte i Valdres?

– Nei, det stemmer. Vi har bare hatt én test. Det skjedde i Vang, med en turist som var på besøk. Den testen var negativ, svarer Kristianslund.

– Har dere testet de som er i karantene?

– Nei, det har vi ikke gjort. Vi tester bare de som er syke og som har vært i et smitteutsatt område. Disse personene er friske, så da er det ingen grunn til å teste dem. Men de har karantene og holder seg heime, svarer Kristianslund.

Les også

Familie i Etnedal sitter i Korona-karantene: – De er i fin form, sier kommuneoverlege Tor Inge Kristianslund

Tre teststasjoner i Valdres

Kristianslund forteller at i øvre Valdres, med Vang, Vestre Slidre og Øystre Slidre, så er det Vang legekontor som tar seg av testinga av dem som frykter at de er smittet av koronaviruset. I Nord-Aurdal skjer dette ved legekontoret på Fagernes. Sør i Valdres med Etnedal og Sør-Aurdal, så skjer testinga ved Etnedal legekontor.

Vil avvise påsketurister

Kommuneoverlegene er bekymret for påskeutfarten og strømmen av turister til Valdres. Nå kommer de allerede med klar melding til hytteturister og andre besøkende.

– I påska kan det komme 30.000 besøkende til Valdres. Vi vil sjølsagt hjelpe de som blir akutt syke. Det har vi plikt til. Men, de som begynner å kjenne seg syke, hoster og er redde for at de har fått koronasmitte, må reise hjem. Helsevesenet i Valdres er ikke rigget for å klare å ta unna strømmen av turister som blir syke og vil teste seg. Det må gjøres på hjemstedet til den enkelte. Det vil si at vi kommer til avvise testing av påsketuristene og be dem reise hjem igjen, sier Kristianslund.

– Er dette krav som har kommet fra høgere hold?

– Nei, det har vi kommuneoverlegene i Valdres bestemt. Men, vi vil ta oss av de akutt syke, men vi har ikke nok testutstyr til mer enn de som bor i Valdres. Det samme vil gjelde for eksempel i Oslo. Kommer du dit og er mulig koronasmittet, så vil du få beskjed om å reise hjem til dit du bor for å bli testet, svarer Kristianslund.

– Dessuten vil også det samme gjelde for Sykehuset Innlandet, som heller ikke er rigget for å ta seg av mange flere enn de innbyggerne som bor i fylket, legger Kristianslund til.

Nøster opp aktuelle smittekilder

Kristianslund forteller at de ennå er i fase én, der de har kontroll på aktuelle smittekilder.

– Det var helt riktig å avlyse folkefesten i Holmenkollen. Trikker med mange tusen mennesker ville vært en for stor risiko. Slik er det ikke i Valdres. Vi har så langt vært forskånet for smitte, men det vil helt sikkert komme. Men, nå er vi en fase der vi har kontroll og kan nøste opp smittekildene. Slik vil det ikke være i neste fase, om mange blir smittet. Målet vårt er likevel å skyve dette ut i tid, slik at vi får en kurve med antall smittede som ikke stiger for brått. Da vil helsevesenet klart å håndtere situasjonen. Klarer vi ikke det lenger, så vil vi kanskje komme over i en fase der vi må stenge skoler og lignende, forklarer Kristianslund.

I Norge var et hundre smittet i hele landet, men altså ingen i Valdres foreløpig.

Avisa Valdres følger saka tett og har løpende kontakt med kommuneoverlegene i Valdres, der altså Tor Inge Kristianslund er talsperson for helsevesenet i Valdres.

Les også

Tiltak mot Coronavirus: Beitostølen Helsesportsenter stenger for offentlig bading

Les også

– Vi er i risikogruppa og ønsker å leve lengst mulig!

Kommentarer til denne saken