VALDRES: I forbindelse med situasjonen omkring koronaviruset, tok avisa kontakt med rektor Kari Elisabeth Rustad ved Valdres vidaregåande skule. Hun forteller at de tar smittevern på alvor, og har allerede satt i gang en beredskap for å prøve å unngå sjukdom blant ansatte og elever ved skolen.

Smittevernregler

– Vi har gått ut med klare smittevernregler i henhold til informasjon fra helsemyndighetene og videreformidlet denne informasjonen ut til alle klasser og ansatte på skolen. Vi har gjennomgått god hygiene og har automater med Antibac på flere steder på skolens område, forteller Rustad. I tillegg er det også utarbeidet beredskapsplaner dersom det skulle oppstå en situasjon med smittefare. Denne beredskapen er i tråd med informasjon fra helsemyndighetene.

Skolen pålegger nå alle elever å ta med seg PC, ladere og lærebøker hjem etter hver skoledag.

Elever skal melde fra til kontaktlærer dersom de blir satt i karantene, eller får påvist koronavirus.

Begrense samlinger

Ellers tar skolen daglig stilling til forskjellige arrangement og samlinger, og er i tett dialog med kommunelege og beredskapsansvarlig på fylkesnivå.

– Skolen skal ha et møte med kommunen, politiet og russen seinere i mars. Der vil det blant annet bli fokusert på smittevern i forbindelse med russefeiring, forteller Rustad som synes at tiltakene på skolen ser blir ut til å bli tatt på alvor av elevene.

Skolen har tett dialog med helsemyndighetene og følger regler og pålegg derfra lojalt. Folk som lurer på noe hva som skjer på skolen kan gå inn på skolens heimeside eller Facebook, og i tillegg lese på innlandetfylke.no, avslutter Rustad.

Kreftaksjonen satser på Vipps

Et eksempel på at russen tar smittefaren på alvor er at de nå har bestemt at de avlyser dør til dør-delen av Krafttak mot kreft-aksjonen. Aksjonen vil fortsatt bli gjennomført, men det personlige oppmøtet på døra blir droppet.

– Vi satser på Vipps og digitale løsninger i stedet, forteller Siri Lill Kristiansen i russestyret. Hun oppfordrer folk til å støtte aksjonen på vippsnummer 44 11 14 eller google valdresrussen sitt Krafttak mot kreft 2020 på nettet.

Russetreff trolig avlyst

Et annet tiltak mot smittespredning er at russetreffet på Lillehammer ser ut til å bli avlyst. Dette treffet har vært en årlig sammenkomst og har samla tusenvis at ungdommer.

– Vi synes det er synd om russetreffet blir avlyst men vi skjønner hvorfor, sier rødrusspresident Berit Henriette Rognås. Hun forsikrer at russen fortsatt vil prøve å få til ei morsom russefeiring, men understreker at de vil være forsiktige og ta sine forholdsregler for å prøve å unngå sjukdom og smitte.

I tillegg står den tradisjonsrike russerevyen snart for dør.

– Akkurat nå er rådene at det ikke skal holdes arrangementer med over 500 deltakere, så akkurat nå er vi trygge da det blir ca. 300. Men situasjonen kan endre seg drastisk, og vi fortsetter planlegginga frem til noe annet gis beskjed om, forteller Caroline Sveen.