Folket har kåret Valdresmarsjen til Norges nasjonalmarsj

Norges Musikkorps Forbund (NMF) er 100 år i 2018 og Forsvarets musikk er 200 år.

Norges Musikkorps Forbund (NMF) er 100 år i 2018 og Forsvarets musikk er 200 år. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

– Norges Musikkorps Forbund (NMF) er 100 år i 2018 og Forsvarets musikk er 200 år. Vi synes derfor at det er på tide at Norge får sin offisielle nasjonalmarsj, en marsj som fritt kan brukes i offisielle og uoffisielle anledninger der det måtte passe, skriver Norges Musikkorps Forbund.

Valdresmarsjen

Folket har kåret Valdresmarsj, skrevet av Johannes Hanssen, til Norges nasjonalmarsj.

Alle marsjene, med unntak av Festmarch, er nyinnspilt av Forsvarets stabsmusikkorps under ledelse av Andreas Hanson. Festmarch er innspilt av Forsvarets distriktsmusikkorps Østlandet under ledelse av Ingar Bergby.

– Denne marsjen er jo det norskeste av det norske, sa Rune Alstedt når han avslørte vinneren i NRK P1+ mandag formiddag.

Slik ble Valdresmarsjen til

Videre poengterte han dette med å fortelle at marsjen er inspirert av både halling og slått. Fra Store Norske Leksikon: "Marsjens komponist, Johannes Hanssen (1874–1967) har mange ganger fortalt om marsjen og dens tilblivelse, for eksempel til Nationen 28/11 1959 og Aftenposten til hans 75-års dag: « … den kom ikke helt sånn av seg selv. Jeg likte godt signalet til Valdresbataljonen (basert på en gammel lurlokk) og så laget jeg det første utkastet til marsjen i 1902. Siden ble det å pusse på den i ledige stunder. Helt ferdig var den ikke før to år seinere. Da viste jeg den til Ole Olsen som innlemmet den i sitt faste repertoar".

"Verdens beste marsjer"

I 1955 laget Hanssen det arrangementet for janitsjarkorps som brukes i dag. Et fleksiarrangement er gjort av Jim Curnow og utgitt av Hal Leonard.

Valdresmarsjen er også på lista over «verdens beste marsjer» og spilles over hele verden.

Her kan du høre alle 10 finalistene

Tilknytning til Vestre Slidre

Dirigent og kulturskolelærer i Vestre Slidre, Jan Erik Helleren, sier følgende til saka:

– Historia er vesentlig mer interessant sett med "Valdresøyne" enn det som kommer fram i artikkelen. For sidetemaet i marsjen er inspirert av en lått (halling), som mesterspellemannen Olav Moe fra Vestre Slidre framførte en gang Johannes Hanssen var til stede der. Olav Moe var rekrutt på Helgelandsmoen, og det var der Hanssen fikk høre spelet til Olav Moe. Han lot seg inspirere til å skrive sitt eget hallingliknende tema, som en etterligning av spelet til Moe, forteller Helleren.

– Slekta til Olav Moe er fortsatt med i Røn Musikklag, som har hatt Valdresmarsj som en slags signatur i flere år. Så Vestre Slidre og Valdres har enda mer å være stolt over når det gjelder den marsjen enn at den kan knyttes til Valdres Bataljon sitt kallesignal, legger Helleren til.

Artikkeltags