HEDALEN: Skolen klarte i tillegg å ha en bokpremievinner i tillegg til vinneren, som var Thora Perlestenbakken.

Skrivekonkurransen i år er inspirert av Bokbussens og fylkesbibliotekets samarbeid med seksjon for kulturarv i Innlandet fylkeskommune.

Mang en vinner har gjennom årenes løp, som premie, kunnet ta med seg klassen sin til Litteraturfestivalen – en gratis klassetur med lunsj og show, skriver Innlandet fylkeskommune på sine hjemmesider.

Denne gangen gikk altså premien til Hania Majdanik i 6. trinn på Hedalen barne- og ungdomsskole – «en råsterk forteller, som virkelig skilte seg ut!» ifølge juryen.

Oppgaven i år tok utgangspunkt i sverdfunnet på Biri i 2022. Elevene ble utfordret på hvem dette sverdet tilhørte og hvordan det havnet akkurat der – i åkeren til Hjalmar Rogne på Biri. Det eneste elevene visste, var at sverdet stammet fra middelalderen rundt år 1200, og at sverd ikke var alle forunt. Resten måtte de tenke ut selv.

Juryen landet på Hania sin tekst på grunn av hennes sprudlende fortellerglede og gode språklige forståelse.

Her kan du lese vinnerteksten.

– Hun skildrer et historisk miljø på en moderne måte. Jarlen Eirik Eiriksson ønsker seg en krigersønn å være stolt av, som kan bære familiesverdet, slik tradisjonen er, men sønnen Aslak tenker ikke på krig og djervhet. I stedet vil han vandre i skogen og risse runer i trærne. Hva skjer når han likevel blir tvunget til å være med i strid.