Gå til sidens hovedinnhold

Prosjekt for forebygging av overdosedødsfall etter løslatelse

Artikkelen er over 3 år gammel

Hvert år rammes ca. 260 personer av overdosedødsfall i Norge. Kriminalomsorgen trekker frem fire tiltak for å redusere antall slike dødsfall etter løslatelse.

Norge har de siste årene hatt blant de høyeste registrerte forekomstene av narkotikautløste dødsfall pr. innbygger i Europa, skriver Kriminalomsorgen.

Økt risiko for overdosedødsfall

Det er en økt risiko for overdosedødsfall de første ukene etter løslatelse fra fengsel – etter tre til åtte dager uten stoff er toleransen lik null igjen. Som en del av den nasjonale overdosestrategien (2014-2017) i regi av Helsedirektoratet, videreføres arbeidet med forebygging av overdosedødsfall etter løslatelse fra fengsel.

Prosjektet har tidligere vært under det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet I trygge hender 24/7 men ble overført til kriminalomsorgen i november 2016.

Fire tiltak

Sentralt i prosjektet står initiering og implementering av fire tiltak:

  • Innkomstsamtale for den innsatte
  • Informasjon om overdoserisiko og Hjerte- og lungeredning
  • Løslatelsessamtale før løslatelse av den innsatte
  • «Time i hånden» ved løslatelse

I 2016 og i 2017 deltok ni fengselsenheter i prosjektet. Samtlige fengsler hadde flere positive erfaringer under og etter prosjektgjennomføringen.

Valdres med fra 2018

I 2018 deltar seks nye fengsler i prosjektet: Telemark fengsel avd. Skien, Indre Østfold fengsel avd. Eidsberg, Vestoppland fengsel avd. Gjøvik og Valdres, Bodø, Tromsø og Sandeid fengsel. Det vil bli gjennomført tre læringsnettverk i januar, juni og november.

Kommentarer til denne saken