Sommer i Valdres byr som kjent på et omfattende kulturrepertoar. Etter to «døde» år hvor koronapandemien mye har rådd grunnen, er det meste i ferd med å komme tilbake til normalen.

Det hilser vi med glede, og det er åpenbart at publikum også har savnet det å kunne leve et mer normalt liv der deltakelse i det som kulturlivet i Valdres mønstrer, er en viktig del. Det gjelder bygdefolket og ikke minst også hyttefolket, som vi vet er storforbrukere av lokale kulturtilbud.

Les også

Ivar og resten av mannskapet måtte flytte alle utrykningskjøretøy ut av stasjonen

Og så langt denne sommeren ser det ut til at Valdres leverer på høgt plan i kjent stil. På forsommeren startet det som kjent med Beitostølen Live og Valdres Sommersymfoni samt Valdres Sommerballett, som ble etterfulgt av Jørn Hilme-stemnet og Strunkeveko, med solefallkonserten med Mari Boine på spektakulære Jaslangen som den store publikumsmagneten.

Les også

– Jeg husket når jeg sto her nå at det er litt tungt å synge så høyt oppe

Forrige langhelg var det igjen duket for Vinjerock – en musikkfestival i høgfjellet som er nokså enestående i sitt slag, og denne helga er det klart for tiende utgave av Trollrock på Beitostølen. Helga etter går Hedalen Kulturfestival av stabelen. Om ikke nok med det, så skjer det gjennom hele sommeren kulturarrangementer og aktiviteter av all slags karakter over mye av Valdres. Alt dette er unikt for Valdres.

Helt klart, Kultur-Valdres leverer og man er tilbake der man var. Pandemien har verken lagt en demper på initiativet til å skape noe til felles beste gjennom å arrangere, og ei heller for å delta. Selv med fortsatt en viss koronafare hengende over oss, ser ikke det ut til å legge en nevneverdig demper på publikum.

Årets utgave av Vinjerock ble etter det vi har erfart et glansnummer i så tilfelle. Arrangørene hadde i stor grad værgudene på sin side. Årets festival får mye skryt både for bookingene og ikke minst opplegget for gjennomføringa. Nå blir det Trollrockerne sin tur til nok en gang å bevise at de håndterer et så mangearta og storslått arrangement.

Det blir ofte understreka hvor viktige festivalene er for å bygge merkevara Valdres. Like viktig er de også for å generere trafikk og aktivitet som man kan høste av hele året. Fortsatt er det en kjensgjerning at deler av næringslivet, spesielt innenfor reiselivet, er sesongbetont.

Det betyr at man må leve av oppsparte midler de periodene med liten aktivitet. Kulturfestivalene hjelper til med å holde liv i vårt tross alt allsidige næringsliv. Dessuten gjør de sitt til at det både er meningsfullt og velgjørende å bo i Valdres, ha fritidsbolig her eller rett og slett være kulturturist her.