Gå til sidens hovedinnhold

Hansegård tildelt kunststipend av fylkeskommunen

Artikkelen er over 2 år gammel

Hallgrim Hansegård er en av seks kunstnere som tildeles Oppland fylkeskommunes kunststipend 2018.

Valdres: Vinnerne ble offentliggjort i Kulturhuset Banken i Lillehammer onsdag ettermiddag. Stipendordningen er to år gammel, og gir i år økonomisk frihet til seks kunstnere fordelt på tre kategorier. Fra før var kategoriene unge- og etablerte kunstnere, nytt i år er husflid og håndverk.

Eneste hane i flokken

Fem av seks stipendmottakere i år er kvinner. Hanen er Hallgrim Hansegård fra Aurdal. Han har mottatt arbeidsstipend for etablerte kunstnere, og stipendet har som formål å gi skapende og utøvende kunstnere muligheten til i stipendperioden å arbeide med større kunstprosjekter, utvikle sine kunstneriske uttrykk eller eksperimentere med nye uttrykk. Profesjonelle kunstnere innen alle kunstuttrykk og sjangere som bor og har sitt virke i Oppland kan søke om arbeidsstipendet. Hvert stipend er på kr 200.000 og utbetales over ett eller to år.

– Kunstnerisk og kreativt kraftsentrum i vår region

Om valget av Hansegård som mottaker, uttrykker juryen seg slik:

– Det første arbeidsstipendet for etablerte kunstnere tildeles en koreograf, danser og gründer fra Valdres. 38-åringen har en lang og mangfoldig karriere bak seg og er kjent for modige og lekne prosjekter på tvers av fysiske, mentale og kulturelle grenser. Gjennom en rekke prosjekter og samarbeid har han synliggjort den relativt ukjente, lokale dansetradisjonen Halling på internasjonale scener så vel som gjennom verdensomspennende dataspill og tv-program. Arbeidene hans er framført i mer enn 30 land, sensurert av den katolske kirken i Italia og sett av flere millioner på YouTube. I 2006 etablerte han FRIKAR, et dansekompani som har arbeidet med og på tvers av sjangre som halling, break Dance, capoeira og nysirkus. Han jobber også aktivt med rekruttering og har etablert Frikar-akademiet AS, Fjelleik-prosjektet ved Valdres VGS og Toppidrett FRIKAR ved samme skole og talentutviklingsprogrammet FRIKAR X i samarbeid med Talent Norge. Til tross for at han har oppnådd mye og satt varige spor etter seg allerede, er stipendmottakeren fortsatt på leting etter nye uttrykksformer og kunstnerisk fornyelse. Nå ønsker han å eksperimentere med nye måter å konstruere dans på, forankret blant annet i eldgamle håndverkstradisjoner fra hele verden. Inspirert av håndverkformer, 20-tallets avantgarde og 80-tallets dekonstruksjonisme, ønsker han å skape en mer uforutsigbar, unik og tydelig dansekunst og å bli en enda mer markant stemme innenfor den europeiske samtidsdansen. Stipendmottakeren er et kunstnerisk og kreativt kraftsentrum i vår region. Han har skapt unike arbeider og et særegent kunstnerskap som Oppland fylkeskommune er svært glade for, både på regionens vegne og på dansekunstens vegne. Det er derfor en stor glede for oss å bidra til videre utvikling og spennende arbeider, ved å tildele arbeidsstipend for etablerte kunstnere til Hallgrim Hansegård.

I selskap med Hansegård har også Natalia Malykhina mottatt stipendet for etablerte kunstnere.

Kommentarer til denne saken