Gå til sidens hovedinnhold

Fire lokale jenter står for julekonserten i år

Artikkelen er over 2 år gammel

Valdres Brass Band og Ung i Valdres stakk hodene sammen tidligere i år, og valgte bort nasjonale kjendiser til fordel for lokale unge talenter.

Fagernes: Julekonserten med Valdres Brass Band er blitt en etablert tradisjon siden oppstarten i 2013. Siden da har rikskjente ansikt som blant annet Rein Alexander og Gaute Lein Ausrød stått for den vokale profileringen av konserten.

– Men i år måtte vi ta et steg opp og satse litt, gliser leder i Ung i Valdres, Ørnulf Juvkam Dyve.

Fire unge talenter

Ved hjelp av en liten audition sist fredag kom Anne Heidi Kvam Hillestad (18), Maria Skrebergene (18), Sigrid Grøndalen Ingvaldsen (17) og Tonette Marie Hultén Odden Evenstuen (17) gjennom nåløyet, og skal synge på den prestisjefulle konserten. De er derimot ikke 'rookies', og har masse scene- og sangerfaring fra før.

– Vi tar dette på alvor. Det er en etablert konsert, så vi må levere og ta det seriøst, forklarer Ørnulf.

– Det var mange på auditionen som var dyktige, men man ser etter noen som passer i akkurat denne settingen, og som har det som kreves. Og det hadde disse jentene.

Og hva er det som kreves?

– Man må framstå som trygg med overbevisning, og ikke minst ha en god fremføring og en tilstedeværelse hvor man tar rommet.

– Det var fine ord, jeg blir nesten litt rørt her, ler Anne Heidi.

En drøm

Jentene forteller selv at de har sett konserten årlig, og at det blir både spennende og koselig. Anne Heidi forteller at hun har sett på og ansett det som en liten drøm å en dag stå der selv. Og nå er det en realitet. Det er første gang Ung i Valdres er involvert i julekonserten, og ifølge Kaja Funder i Valdres Brass Band, kanskje ikke den siste. Jentene ler smånervøst og skjønner at lista er lagt høyt.

– Det er en ære å få med Ørnulf på laget, han har ikke en rent liten CV med sceneerfaring. Dessuten er Ung i Valdres en god merkevare, og folk vet at det blir fint. Dessuten er det så flott med arbeidet som Ung i Valdres gjør, både med kultur og forebyggende arbeid og så videre.

Anne Heidi nikker og følger opp:

– Ung i Valdres er grunnen til at jeg klarte å komme gjennom 2. klasse. Å kjenne på mestringsfølelse og at man klarer og er dyktig til noe, selv om det ikke gjelder de vanlige skolefagene.

– Nettopp, ikke alle har styrkene sine i det tradisjonelle klasserommet, istemmer Kaja.

Mye skal klaffe

Tiden fremover blir brukt til øving, både hver for seg, sammen og med korpset. Phillip Hannevik er dirigent og primus motor som syr prosjektet sammen, og både Ørnulf og Kaja er enige i at det ikke hadde blitt konsert uten denne magikeren. Det surrer en liten frykt om at de kommer til å bli dødslei julemusikk innen den tid, men Kaja beroliger med at det ikke nødvendigvis må være julemusikk fra første strofe til siste vers.

– Det handler mer om å gjøre det til noe koselig, å lage en stemning. Så vi pleier å balansere det litt. Dere må for all del ikke føle dere presset til å velge utelukkende julesanger, ler Kaja.

Foreløpig har ingen av jentene sett for seg hva de kunne tenkt seg å bringe til bordet, men sett at de fikk vite at de ble plukket ut først i går, så har heller ikke tid og rom for refleksjon og planlegging meldt seg.

At det er fire jenter som synger i år, gjør også at noe må stemmes om.

–Tidligere har det vært mannlige vokaler, så det må tilpasses litt, forteller Ørnulf.

– Grunnen til at det er utelukkende jenter i år er fordi det egentlig kun var jenter på audition. Det er stort sett bare jenter som synger i den alderen, guttene - som på mange andre områder også - kommer litt etter, og åpner seg litt senere, humrer han.

Både Kaja og Ørnulf er svært positive til årets julekonsert, og anser det som en ære å få lov til å dytte unge talenter videre i riktig retning.

– Dette er en mulighet ingen andre får, og det er en verdifull erfaring selv om man ikke nødvendigvis velger musikk som vei videre i livet. Et eksempel kan være jobbintervju - det blir jo ingen sak om man har noe slikt å vise til, smiler Ørnulf.

Kommentarer til denne saken