Kongens gull til Finn Helge Lyster

  Artikkelen er over 1 år gammel

  Han ante "fred og ingen fare", Finn Helge Lyster, da han for n'te gang var konferansier på et arrangement i Slidre søndag kveld.

  DEL

  Vestre Slidre: Pensjonist, tidligere skole og kultursjef, Finn Helge Lyster, fikk sitt kanskje livs største overraskelse da han søndag kveld ble overrakt Kongens gull under konserten til Vestre Slidre sanglag og Sør Aurdalkoret, kalt «Draum og kor gjennom 50 år».

  Holdt det gående i 25 år

  Hans største innsats er på det frivillige, der han har vært programleder og konferansier på kulturkvelder gjennom 25 år. Den samme rollen og tekstforfatter har han hatt i revyer på 1980 tallet. Der var han også skuespiller. Hvert år satte en gruppe opp revyer som gikk for fulle hus. Fra 1996 ble det kabareter for Røn Musikklag, der de trengte en instruktør, tekstforfatter og konferansier.

  Lyster har hatt rollene i 20 år. For dette er han hedret med æresmedlemskap. Røn Bygdekvinnelag fikk også tekster fra Lyster, for å sette opp revyen «Fra Skigard til internett» som var på turne til Lillehammer og Maihaugensalen og Gamle Losje i Oslo.


  Speaker: Her er Finn Helge Lyster speaker under Slidrefjorden Cup 2016.

  Speaker: Her er Finn Helge Lyster speaker under Slidrefjorden Cup 2016. Foto:

  Æresmedlem i Røn Bygdekvinnelag

  Stølsfestivalen arrangeres på Vaset, i august hvert år, siden 1990 tallet. Lyster er primus motor, naturligvis ulønnet, der også. Han var også initiativtaker for ungdommens hus på Haugohuset på 1990 tallet. Lyster har også vært frivillig konferansier i Oppland Turnforening samt styreleder i Oppland kulturskoleråd siden 2012. Han har også vært frivillig som programleder på kretsrenn i langrenn, lokale turnstevner og på Slidrefjorden Cup i 30 år. Styremedlem i Frivillighetssentralen fra oppstarten og støttespiller på alle slags tilstelninger og turer for eldre har han også rukket å få med seg.

  Quizmaster

  Som Quizmaster, turleder og tilrettelegger har han ledet grupper med stø hånd. Alle lag og organisasjoner i Vestre Slidre melder inn til et kvartalshefte «Kva skjer i bygda». Hvem setter opp og trykker heftet som frivillig? Jo; Finn Helge Lyster og Ingebjørg Moe.

  Lyster var en dynamisk motor som skole- og kultursjef i kommunen fra 1999 til 2013, med mange jern i ilden.

  – Han satte i gang kulturveke, der vår vesle kommune fylte en hel uke med kulturprogram. Dette er en del av det som kan tilskrives Lyster, forteller forslagsstiller Eivind Brenna, ordfører i Vestre Slidre.

  Det var en tydelig rørt Finn Helge Lyster på scenen i Vestre Slidre kulturhus.

  Det var en tydelig rørt Finn Helge Lyster på scenen i Vestre Slidre kulturhus. Foto:

  – Vel begrunnet

  – Knapt noen i Valdres, og i alle fall i Vestre Slidre, kan unngå å kjenne til denne mannen sitt kulturengasjement. Og ikke bare kultur, men også idrett- og interessen for et godt oppvekst- og livsmiljø, sier Brenna. Hans brede og folkelige interesse for lokalkultur har vist seg både profesjonelt, som skole- og kultursjef og skolemann på alle nivå, men i like stor grad på fritida.

  Han har i en årrekke lagt ned mye arbeid og stor interesse for revy og teater. Røn musikklag og Røn bygdekvinnelags revyer er i stor grad signert Finn Helge Lyster. Både som tekstforfatter og konferansier. Før dette hadde han hånd om legendariske revyer i Slidre.

  På farten igjen

  – Og nå er han på farten igjen. Innafor idretten har han lagt ned stor innsats for fotballen, og ikke minst turn. Han har fungert som trener, leder for idrettslaget og for Oppland turnkrets i årevis. En lang rekke andre lag, foreninger og institusjoner har høstet av hans uslitelige interesse, kommenterer Eivind Brenna.

  Vestre Slidre kulturskole er unik og landskjent, og bak denne suksessen har Finn Helge spilt ei svært viktig rolle. Hans engasjement for Vestre Slidre er udiskutabelt, men også for hele valdresregionen, blant annet gjennom sitt arbeid i Valdres natur- og kulturpark.

  Kultur i alle former

  – Kultur i alle former står for Finn Helge som en bærebjelke, for å skape identitet og fellesskap. Ei ildsjel av uvanlig kaliber med en utrolig sans for å bruke humor og folkelig væremåte til å skape fotfeste for sitt seriøse motiv, som har kommet så mange vestreslidringer og andre til gode, avslutter ordfører Bivind Brenna.

  Artikkeltags