Selma (23) har vært på hvert eneste Hilme-stemne siden hun ble født

Rykende fersk: Selma French Bolstad (t.v.), Andreas Skår Winther, Rasmus Kjorstad og Helga Myhr viser stolt fram debutplata, som slippes seinere denne måneden. Fredrik Luhr Dietrichson var ikke til stede da bildet ble tatt.

Rykende fersk: Selma French Bolstad (t.v.), Andreas Skår Winther, Rasmus Kjorstad og Helga Myhr viser stolt fram debutplata, som slippes seinere denne måneden. Fredrik Luhr Dietrichson var ikke til stede da bildet ble tatt.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Selma French Bolstad har i løpet av sin levetid ikke gått glipp av ett eneste Jørn Hilme-stemne. I år blir intet unntak. Til sommeren tar 23-åringen med Valdres-røtter med seg resten av gruppa Morgonrode for å holde konsert på folkemusikkfestivalen på Fagernes.

DEL

– Jeg synes Hilme-stemnet er verdens beste festival, proklamerte Selma fra scenen da hun sammen med resten av kvintetten ga en aldri så liten forsmak på hva publikum kan vente seg når de skal holde konsert på fredagskvelden 12. juli på Valdres Folkemuseum. Dette da det ble holdt programslipp og festkonsert for folkemusikkfestivalen på Riksscenen lørdag kveld.

– Spesiell stemning

– Vi gleder oss veldig. Stemningen på museet på sommerkveldene er helt spesiell. Selv om det er mange folk, føles det intimt likevel, utdyper Selma sammen med bandkollega og hallingdøl Helga Myhr, som i likhet med førstnevnte er vokst opp med festivalen.

– Tippoldefaren min ble til og med født i et av de gamle husa på museet, så det føles litt ekstra spesielt å spille der, fortsetter Selma. Hennes hardingfelespillende far, Tore Bolstad, vokste opp i Øystre Slidre, og mye av tradisjonsmaterialet sitt har hun fra ham.

– Føler meg hjemme i Valdres

– Selv om jeg aldri har bodd i Valdres, føler jeg meg veldig hjemme der – og skulle egentlig ønske at jeg bodde der, smiler hun. Selma, som selv er vokst opp på Ås, har i dag travle dager som masterstudent ved Norges musikkhøgskole, hvor hun har Håkon Høgemo som lærer.

Morgonrode starta som trio i 2015 da Selma, Helga og den siste felespilleren i kvintetten, gudbrandsdølen Rasmus Kjorstad, gikk i samme klasse på Musikkhøgskolen. For tre år siden ble også Fredrik Luhr Dietrichson fra Haugesund og Andreas Skår Winther fra Ålesund med på henholdsvis kontrabass og slagverk. Begge har bakgrunn fra jazzlinja ved NTNU i Trondheim.

– For meg blir dette faktisk det første Hilme-stemnet noensinne, forteller Andreas.

– Vi er inspirert av både tradisjonsmateriale, improvisasjon, jazz og samtidsmusikk, forteller Selma, som for øvrig var nominert til Spellemannprisen for 2018 i visekategorien med sitt andre band, Masåva.

Sjangeroverskridende

Hilme-general Ellen Persvold beskriver spellemannen som festivalen har sitt navn etter, Jørn Hilme, som en innovativ tradisjonalist og mener Morgonrode følger i hans fotspor og slik passer festivalprofilen perfekt med sitt nyskapende uttrykk.

Den Hilme-aktuelle kvintetten Morgonrode blander tradisjonsmateriale fra blant annet Valdres med andre sjangere og impulser fra sydligere breddegrader. Under programslippet spilte gruppa blant annet sin siste singel, «Kitte Kitte», en geitelokk, akkompagnert av slagverk, kontrabass, fele, hardingfele og det afrikanske tommelfingerpianoet kalimba. Kalimbaen var kjøpt med fra Malawi, hvor Selma bodde i ett år, og Helga har vært på utveksling gjennom Førdefestivalen.

Med seg i bagasjen hadde Morgonrode også den rykende ferske debutplata, utgitt på det lokale plateselskapet Ta:lik, som de oppmøtte på programslippet fikk eksklusiv tilgang til før ordinært slipp, som er først seinere denne måneden.

Festivalklare: Morgonrode gleder seg til å spille på Hilme-stemnet 12. juli. Her i aksjon under festivalens programslipp på Riksscenen i Oslo lørdag kveld.

Festivalklare: Morgonrode gleder seg til å spille på Hilme-stemnet 12. juli. Her i aksjon under festivalens programslipp på Riksscenen i Oslo lørdag kveld.

Les mer om programslippet i papiravisa.

Artikkeltags