Hus fra Finnmark gjenreist på Norsk Folkemuseum – Margunn fra Valdres hjalp til med innredning

Gaver: Det er hverdagslige bruksgjenstander som Margunn Søyland Nesbakken har gitt til Norsk Folkemuseum i forbindelse med gjenreisingen på Bygdøy.

Gaver: Det er hverdagslige bruksgjenstander som Margunn Søyland Nesbakken har gitt til Norsk Folkemuseum i forbindelse med gjenreisingen på Bygdøy. Foto:

Av

På Norsk Folkemuseum på Bygdøy har de reist et bolighus og en låve fra Olderfjord i Finnmark. Margunn Søyland Nesbakken fra Aurdal har bidratt med innredning av huset.

DEL

Oslo: Husa er fra tida etter andre verdenskrig. Så å si all bebyggelse i Finnmark ble brent ned i forbindelse med tyskernes tilbaketrekning på slutten av krigen. Det aktuelle huset og låven ble tatt ned i Olderfjord, en arm av Porsangerfjorden, på sekstitallet og blir i disse dager satt opp igjen på Bygdøy. Huset er forsøkt laget identisk som det var i 1956, da strømmen ble koblet til i bygda.

Margunn Søyland Nesbakken bodde i Olderfjord og jobba som lærer i overkant av 20 år. På den tida gifta hun seg og fikk fire barn. Hun flytta sørover igjen i 1986 og tok tilleggsutdannelse på bibliotekhøgskolen. I 1998 ble hun biblioteksjef i Nord-Aurdal. Der virka hun i litt over 10 år.

Bruksting: Det er dagligdagse bruksting som blant annet fiskesaker, bellinger (en form for høge gamasjer med snøring oppover leggen), en heimelage vest av kalveskinn og noen filleryer som Margunn  har gitt bort.

Bruksting: Det er dagligdagse bruksting som blant annet fiskesaker, bellinger (en form for høge gamasjer med snøring oppover leggen), en heimelage vest av kalveskinn og noen filleryer som Margunn har gitt bort.

Margunn hadde samla noen gjenstander fra tida i nord. Da Norsk Folkemuseum starta gjenreisinga av boligen fra Olderfjord, trengte de en del utstyr til innreding av huset. Margunn kom i kontakt med Birte Sandvik hos Norsk Folkemuseum, og slik ble det til at gjenstander som Nesbakken hadde tatt med seg fra heimen i nord, havna på Bygdøy.

Artikkeltags