Bør Børson jr. inntar Fagernes

Bør Børson jr., Teater Innlandet, 2018.

Bør Børson jr., Teater Innlandet, 2018. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

09. november kommer Bør Børson jr., best kjent som portrettert av Rolv Wesenlund, til Kulturhuset Fagernes. I Bør Børson jr. sin verden skal du tro du er noe!

DEL

Fagernes: I sceneshowet møter man Bør som kjærlighetssøkende kjekkas på det glade 50-tallet. Til tross for høy sigarføring og lav moral har oppkomlingen Bør glimt i øyet. Vi møter en rocka og leken type med brylkrem i håret og blankpolert chevy, på jakt etter lykken.

En drømmerolle

Tom Styve har lenge drømt om å spille Bør Børson jr. Nå gleder han seg til å vise folk sin Bør, og han og medspiller Anette Lauenborg Waaler lover at den vil bli ganske annerledes enn Rolv Wesenlunds ikoniske tolkning.

– Jeg har jo vært fan av Rolv Wesenlund siden den dagen jeg ble født, ler Styve og forteller at han har sett filmversjonen av Bør Børson jr. med Wesenlund et utall ganger og at han tidlig i skuespillerkarrieren reiste rundt med den kulturelle spaserstokken og opptrådte med sanger fra musikalen.

– Jeg er vel dessuten en av veldig få her i landet som har orket å slite meg gjennom oppfølgeren til filmen; «Bør Børson jr. 2». Det er ikke en god film, slår han tørt fast.

Glad i Bør

Men helt siden han fikk vite at han skulle få spille drømmerollen, har han holdt seg langt unna Wesenlund.

– Jeg har ikke gløttet på filmen i det hele tatt. Jeg kjenner den tolkningen så godt og har vært livredd for at jeg plutselig skulle begynne å kopiere noe av det han gjorde, sier Styve og glir inn i en prikkfri imitasjon av Wesenlund.

– Både jeg og regissør Lars Erik Holter hadde lyst til å gjøre Bør litt mer reflektert. Jeg tror vi har laget noen scener som har litt større grad av alvor i seg, som er litt vonde, i tillegg til alle scenene som er kjempemorsomme. Det spennet mellom alvoret og det karikerte og nesten tegneserieaktige, gjør at det er en veldig artig rolle å spille, sier Styve.

– Man blir glad i Toms Bør, skyter skuespiller Anette Lauenborg Waaler inn. Hun spiller Josefine, Børs store kjærlighet.

– Vi får empati med Bør. Vi blir sinte på ham fordi han oppfører seg som en idiot, men vi liker ham likevel fordi vi ser hvor han har hjertet sitt. Han er både latterlig, dum, sår og hysterisk morsom. Publikum kan bare glede seg til å se Tom Styve i fri dressur, skryter hun.

Mot røkla

Johan Falkbergets historie om Bør Børson jr. er kjent for mange. Den handler om oppkomlingen Bør som slår seg opp og som mister litt av seg sjøl i takt med at rikdommen og suksessen øker. Ideen om bygdedyret som ikke unner folk å lykkes, står sentralt i regissør Lars Erik Holters versjon av Bør Børson jr. Det synes Styve og Lauenborg Waaler gjør historien og karakteren Bør enda mer interessant.

– Bør går motstrøms og mot røkla, og det gjør at du som publikummer sitter og heier på ham, mener Lauenborg Waaler.

– Bygdedyret forfekter jo en slags jantelov; du skal ikke tro du er noe. Men det øret hører ikke Bør på. Han vil opp og fram og er veldig annerledes enn resten av bygda. Fallhøyden hans er stor. Han går hardt ut, går på trynet, men reiser seg igjen, sier Styve.

Feelgood-teater

Lauenborg Waaler og Styve gleder seg til å reise Innlandet rundt og vise folk den folkekjære musikalen i litt ny drakt, med handlingen lagt til 50-tallet og bygdefolk som synger og snakker på hedmarksdialekt og gudbrandsdøl.

– Vi tror og håper det lokale tilsnittet vil gi noe ekstra til historien. Det handler om menneskene her i distriktet, det er litt lokalhistorie innimellom også, så publikum blir tatt med på en liten nostalgireise, sier Lauenborg Waaler.

Forholdet mellom Josefine og Bør er også viet mer plass i denne versjonen enn i originalmanuset, forteller de to hovedrolleinnehaverne.

– Det blir litt mer romantikk, ja. Vi har gjort noen små endringer som gjør at Josefine blir litt mer aktiv i sitt eget liv slik at vi kan forstå og forsvare at hun tilgir ham og elsker ham så høyt selv om han sviker henne, forteller Lauenborg Waaler.

Men selv om noe gjøres litt annerledes, er det fortsatt den kjente og kjære historien med musikken mange har et forhold til.

Artikkeltags