Kim Friele til Fagernes

Kim Friele er bosatt på Geilo, men kommer til Fagernes førstkommende tirsdag for å overvære teaterforestillingen om hennes liv.

Kim Friele er bosatt på Geilo, men kommer til Fagernes førstkommende tirsdag for å overvære teaterforestillingen om hennes liv. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Teater Innlandet kommer til Fagernes tirsdag 19. februar med forestillingen Kim F som handler om Kim Frieles liv.

DEL

Fagernes: Renate Remme Øverseth, virksomhetsleder kultur i Nord-Aurdal kommune, meddeler gledelig at hovedpersonen vil være til stede denne kvelden. Etter forestillingen kan publikum bli med inn i festsalen for en ettersnakk med henne. Varighet ca. 30 minutter.

– Det blir spennende å høre hennes egne refleksjoner om kampen hun har kjempet på vegne av så mange. Teaterforestillingen er en fortelling om kjærlighet, men også om undertrykkelse, opprør og feiring. Det handler om kampen for å få leve det livet man ønsker og troen på at verden kan gå framover.

Den "første" homofile

Få kvinner har hatt like stor betydning for så mange mennesker som Kim Friele. Skipsrederdatteren fra Fana var den første i Norge som sto frem offentlig som homofil og kjempet for å få fjernet straffelovsparagrafen 213 og homofili som en psykisk diagnose. Bak lå årevis med lobbyvirksomhet og hardt arbeid. Siden har Kim Frieles sterke og tydelige stemme banet vei for kjærligheten. Etter partnerskapsloven ble innført i 1993, var Kim Friele og hennes Wenche Lowzow det første paret ut.

Denne nyskrevne forestillingen gir oss tilbakeblikk på Kim Frieles lange liv, på viktige vendepunkt både på det personlige og politiske plan. Kim F er også en fortelling om Norge. Hvem var vi for 70 år siden, og hvem er vi i dag? Historien om de homofile og lesbiskes rettigheter er også historien om en nasjon der ordet likeverd fortsatt ikke betyr det samme for alle. Ikke alle kan stå på barrikadene. Ikke alle kan demonstrere. Men alle burde bli helter i sitt eget liv og leve sant.

Artikkeltags