«Verdens mest kjente» kjærlighetshistorie kommer til Fagernes

Riksteatret tar denne høsten Romeo og Julie av William Shakespeare til kulturhus over hele landet.  Det evigaktuelle stykket om Romeo og Julies forbudte kjærlighet vises på 50 scener fra Mandal i sør til Hammerfest i nord.

Riksteatret tar denne høsten Romeo og Julie av William Shakespeare til kulturhus over hele landet. Det evigaktuelle stykket om Romeo og Julies forbudte kjærlighet vises på 50 scener fra Mandal i sør til Hammerfest i nord. Foto:

Riksteatret tar denne høsten Romeo og Julie av William Shakespeare til kulturhus over hele landet. Det evigaktuelle stykket om Romeo og Julies forbudte kjærlighet vises på 50 scener fra Mandal i sør til Hammerfest i nord.

DEL

FAGERNES: William Shakespeares kjærlighetshistorie fra slutten av 1500-tallet har blitt en inspirasjon for nesten alle historier om ung og umulig kjærlighet i TV, film, bøker og teater. Historien om det ulykkelige paret som ofret alt for kjærligheten og tapte, er kjent for de fleste. Når Riksteatret og Nationaltheatret nå går sammen om å spille originalhistorien, er det med et stort ensemble og satt i scene av anerkjente Sigrid Strøm Reibo som regissør.

Fra komedie til tragedie

Regissøren forteller at stykket egentlig er skrevet som en komedie, men går over til å være en tragedie.

– Det er utrolig at du kan ta en over 400 år gammel tekst som dette, og så ser du at mennesket fortsatt er det samme. Samfunnet kan være annerledes, men våre lengsler, drømmer, kjærlighet, ambisjoner og ønske om makt er likt, sier Sigrid Strøm Reibo.

Latt seg inspirere av Thunberg

Reibo har hentet inspirasjon fra den svenske klimaforkjemperen Greta Thunberg i tolkningen av Julie.

– Vi har tenkt på hennes trygghet i hva som er rett og galt, uavhengig av hva «de voksne» gjør. Når de voksne svikter i Romeo og Julie, er Julie rå. Hun er modig, følger hjertet og gjør det som er nødvendig. Det er egentlig litt trist, for Romeo kunne blitt en moden elsker. Hadde han bare vært litt mer tålmodig i krypten på slutten kunne de levd et langt og lykkelig liv sammen.

Herbert Nordrum og Hanna-Maria Grønneberg som spiller Romeo og Julie, tror alle som har hatt kjærlighetssorg kan kjenne seg igjen i stykket.

– De unge forstår det kanskje best, for når du er 14 år og forelsket er det liv eller død. Da raser verden sammen hvis det ikke går, og du er villig til å ofre alt, sier Herbert.

– Uansett hvor moderne samfunnet vårt er finnes det noen som må kjempe for å få elske den man vil, for eksempel på grunn av diskriminering. Derfor overlever stykker om store eksistensielle temaer som dette så lenge, sier Hanna-Maria.

En Riksteaterproduksjon i samarbeid med Nationaltheatret.

Turnépremiere på Gjøvik 12. september. Fredag 13. september vises stykket på kulturhuset i Fagernes.


Med Hanna-Maria Grønneberg, Herbert Nordrum, Anne Krigsvoll, Petronella Barker, Eindride Eidsvold, Kyrre Hellum, Morten Espeland, Sverre Breivik, Kim J. Olsen, Amell Basic. Musiker Sjur Miljeteig / Øystein Skar.

Av William Shakespeare. Gjendiktet av André Bjerke. Bearbeidet av Sigrid Strøm Reibo og Njål Helge Mjøs. Regissør Sigrid Strøm Reibo. Scenograf og kostymedesigner Katrin Nottrodt. Komponist og lyddesigner Sjur Miljeteig. Lysdesigner Agnethe Tellefsen. Koreograf Oleg Glushkov. Dramaturg Njål Helge Mjøs.

Artikkeltags