Leif Ove Andsnes og Operaorkesteret til åpningskonserten for Valdres sommersymfoni 2019

New York Times har kalt Leif Ove Andsnes "en pianist med eleganse, kraft og innsikt", og Wall Street Journal "en av de mest begavede musikerne i sin generasjon". Neste sommer kommer han til Valdres.

New York Times har kalt Leif Ove Andsnes "en pianist med eleganse, kraft og innsikt", og Wall Street Journal "en av de mest begavede musikerne i sin generasjon". Neste sommer kommer han til Valdres. Foto:

Av

Valdres sommersymfoni feirer i 2019 sitt 25-årsjubileum, og kan allerede nå røpe at åpningskonserten kommer til å bli en begivenhet av de sjeldne for Valdres-publikummet.

DEL

Valdres: Kunstnerisk leder for festivalen, Guro Kleven Hagen, sier at:

– Å få Leif Ove til Valdres er noejeg har drømt om siden jeg startet i jobben. Han er en fantastisk musiker som er ettertraktetover hele verden, så det er veldig gøy at han tar turen til oss! Han har så vidt meg bekjent,aldri spilt konserter i Valdres tidligere.

Andsnes skal spille sammen med Operaorkesteret på Valdres folkemuseum sin utendørs-scene 21. juni. Guro synes det er en ekstra bonus at det er akkurat Operaorkesteret somkommer til 25-årsjubileumet:

– Det blir noe spesielt med å ta med «mitt eget» orkester tildenne konserten. Jeg har jobbet som konsertmester for orkesteret i et halvt års tid, og gledermeg til å sitte på scenen sammen med de faste kollegene mine - og ikke minst med Leif Ovei tillegg!

Åpningskonserten finner sted på Valdres folkemuseum sin utescene, fredag 21. juni.Billettsalget for åpningskonserten med Leif Ove Andsnes og Operaorkesteret åpnet 25 .november. Resten av festivalprogrammet blir offentliggjort i mars.

Leif Ove Andsnes

New York Times har kalt Leif Ove Andsnes "en pianist med eleganse, kraft og innsikt", ogWall Street Journal "en av de mest begavede musikerne i sin generasjon".For sine fortolkninger og fremragende teknikk har Andsnes vunnet høy internasjonalanerkjennelse. Han gir konserter i verdens beste konsertsaler og med de fremste orkestre,samtidig som han bygger opp en omfattende diskografi. Som ivrig kammermusiker har hangrunnlagt sin egen årlige kammermusikkfestival i Rosendal.Han ble født på Karmøy i 1970, og studerte ved Bergens Musikkonservatorium, med denberømte tsjekkiske professor Jirí Hlinka som lærer. Andsnes er medlem av svenske Kungliga Musikaliska Akademien, og hedret medæresdoktorater ved New Yorks Juilliard School of Music og ved Universitetet i Bergen, byenhvor han bor med samboer og deres tre barn.For sitt kunstneriske virke er Andsnes utnevnt til Kommandør av den Kgl. norske St. OlavsOrden. Blant hans mange norske og internasjonale priser kan nevnes Grieg Prisen, Peer Gynt-prisen, Royal Philharmonic Society Instrumentalist Award og Gilmore Artist Award. I 2013ble han inkludert i Gramophone prestisjetunge «Hall of Fame».

Operaorkesteret

Operaorkestret består av 101 fulltidsansatte orkestermusikere og har de senere årene etablertseg blant Norges fremste orkestre. Gjennom sesongen medvirker de i rundt 160 opera- ogballettforestillinger, og de spiller hver sesong tre eller fire større symfoniske konserter påOperaens hovedscene. Orkestret kan føre sin historie tilbake til 1827, nærmere bestemt tilStrømbergs Theater, som var et av de første stedene det ble fremført opera i Norge. Vedopprettelsen av Christiania Theater i 1837 og åpningen av Nationaltheatret i 1899 ble dissestedene orkestrets hovedsete, inntil Den Norske Opera åpnet dørene på Youngstorget i1959. Da Den Norske Opera & Ballett flyttet inn i nytt signalbygg i Bjørvika i 2008, fikkorkestret en egen orkesterprøvesal og akustiske arbeidsforhold i verdensklasse.

Operaorkestret består av 101 fulltidsansatte orkestermusikere og har de senere årene etablert seg blant Norges fremste orkestre.

Operaorkestret består av 101 fulltidsansatte orkestermusikere og har de senere årene etablert seg blant Norges fremste orkestre. Foto:

Artikkeltags