Vang Historielag skal besøke stedet hvor denne akvarellen ble malt, 200 år senere.

Vang Historielag skal besøke stedet hvor denne akvarellen ble malt, 200 år senere.

Vang Historielag skal besøke stedet hvor denne akvarellen ble malt, 200 år senere. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vang Historielag arrangerer tur i fotsporene til kunstneren som først avbildet Jotunheimen: Wilhelm Maximilian Carpelan.

DEL

Vang: Wilhelm Maximilian Carpelan levde fra 1787 til 1830 og var en finskfødt svensk offiser, tegner, landmåler og kartograf. Han gjorde viktige forbedringer av eldre kart og var i Norge en av de første til å avbilde det indre av landet.

1819 reiste han fra Christiania til Bergen, og 23. juni 1819 malte han akvarellen Utsikt fra Murklopphøgda på Filefjell mot nord, som mest sannsynlig er den første kunstneriske avbildningen av Hurrungane og det vi i dag kallar Jotunheimen. Carpelan reiste langs den første kjørevegen over Filefjell, og mellom Nystuen og Maristova gikk vegen over Murklopphøgde og ikke ned langs Smedalsvatnet som i dag. Fra Murklopphøgde fikk de reisende bredt utsyn mot blant annet Jotunheimen i det fjerne og mot Nystuen nede i dalen.

Vang Historielag arrangerer tur fra Kyrkjestølen og oppover til Murklopphøgde søndag 23. juni, på dagen 200 år etter at Carpelan malte akvarellen.

Artikkeltags