Gå til sidens hovedinnhold

Langsomt skal landet åpnes

Det framstår optimistisk at samfunnet skal være i gjenge att før sommeren.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Onsdag formiddag skal statsminister Erna Solberg orientere Stortinget om planen for å åpne landet igjen. Tirsdag helte assisterende helsedirektør Espen Nakstad kaldt vann i årene på dem som har trodd eller håpet på en gjenåpning i vår. «Hvis det er sånn at vi så vidt kommer ned til 3–400 smittetilfeller daglig og så begynner å fjerne masse nasjonale tiltak, er det som å tro på julenissen at det vil gå bra uten at det stiger opp igjen», sa Nakstad til VG.

Han mener vi må se an første uke etter påske for å ha full oversikt over smitta. Det er det gode grunner til, ikke minst fordi en folkerik kommune som Bærum satte smitterekord mandag denne uka. Færre har testet seg i påskedagene, og sjøl om smittetalla som ble presentert tirsdag viser en nedgang, kan det derfor gå noen dager før vi har full oversikt over talla. Bekymringsfullt er det også at smitta mellom barn øker.

Per i dag framstår det som optimistisk at samfunnet er i gjenge att før sommeren. Regjeringa valgte også å utsette vurderinga av tiltaka som kom før påske. Vaksineringa har ikke kommet langt nok, og tirsdag meldte det europeiske legemiddelverket at det er en sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og blodpropp.

For å få til en gjenåpning av samfunnet, må mange nok vaksineres. Vaksinene må virke også på eventuelle nye virusmutasjoner. Barn, unge og arbeidslivet ser ut til å være de viktigste prioriteringene i helsemyndighetens råd til regjeringa. Smitta i Oslo og Viken er fremdeles foruroligende høy.

Også i Valdres har vi gjennom påska sett en smitteoppblomstring, med blant annet 12 smitta i Øystre Slidre. Likevel ser per nå ut som at kommunene har håndtert smitte og -utbrudd på en god måte, og i stor grad forhindra videre smitte i samfunnet.

Når vi skal begynne på vegen tilbake til et normalt samfunn igjen, håper vi at det fremdeles vil bli tatt hensyn til at det trengs lokale og regionale tilpassing til tiltaka. For blant annet spisesteder, overnattingssteder og reiselivsbedrifter er det dramatisk om det blir nedstenging nok en sommer. Samtidig må vi hindre at smitta blomstrer opp igjen, og at nedstenginga blir ytterligere forlenga.

Vaksinepass og hvordan gradvis gjenåpning etter som risikogruppene blir vaksinerte kan gjøres, er blant de store og vanskelige temaene som regjeringa må stilling til. Men først og fremst handler det om liv og helse.

Kommentarer til denne saken