Ola ble overrasket over likheten som han synes storbyene Shanghai og Beijing har med New Yorks Manhattan.

- Jeg har vært der også, og det er etter min mening en slående likhet, sier han.Ellers framhever Ola de store kontrastene mellom det urbane og det rurale.

- Den kinesiske mur, selv om vi bare så en liten bit, er et fantastisk byggverk. Hver meter er svært forseggjort. Bredden, høyden og ikke minst lengden (nesten 9000 kilometer) viser hvilke ufattelige dimensjoner Muren har. Naturligvis en sterk kontrast til de moderne storbyene, sier Ola, og legger til at alle opplevelsene på turen gjorde stort inntrykk.

Uvirkelig

En av de medreisende, Finn Helge Lyster fra Slidre, deler Ola Kjørlis fascinasjon over Muren.

- Jeg hadde hørt mye om Muren. Men da jeg kom meg opp på toppen ble jeg overmannet av en uvirkelig følelse. Dette var vanvittig stort og nærmest utenkelig, sier Lyster.

Han framhever det fascinerende i at noen overhodet tenkte tanken på å bygge en slik mur rundt et land.

- Dette er et byggverk av dimensjoner det egentlig burde vært umulig å sette opp, spesielt så langt tilbake i tid, sier Finn Helge Lyster, som er en erfaren globetrotter.

Matopplevelser

Både han og Ola Kjørli synes ellers dagliglivet i Kina var veldig spennende. Turdeltakerne satte stor pris på å komme rundt og møte lokalbefolkningen. - Det var veldig mange hyggelige mennesker, mener Lyster.

Ellers framhever de to alle matopplevelsene, både all den gode maten og rammen omkring måltidene.

- Det forteller mye om et folk hvordan de tilbereder maten sin, mener Lyster.

- Alle måltidene var spesielle og veldig smakfulle, tilføyer Ola. Generelt er kineserne nemlig meget opptatt av mat, de spiser det meste og er nøye med tilberedningen. Så dersom du ønsker å oppleve dette og svært mye annet, er det bare å melde seg på avisas nye lesertur i oktober.

Unikt elvecruise

Yangtze er verdens tredje lengste elv og går som en glitrende nerve gjennom Kina. Her har varer, mennesker, dyr, ideer og oppfinnelser blitt fraktet mellom kysten og innlandet i årtusener. Fortsatt er vannveien en av de viktigste gjennom Kina, og en reise på elva er en behagelig måte å oppleve mye av landet på. Hurtigtogene går nå på kryss og tvers over hele Kina, og har på mange strekninger nærmest erstattet fly. Vi tar derfor toget mellom de historiske byene Xi’an og Pingyao hele veien til hovedstaden Beijing hvor vi avslutter med et unikt program.

Mer opplysninger om turen finner du på Kinareisers nettsider, her kan du også melde deg på.

Les også

En opplevelse større enn det meste