Påmeldingsfristen går nemlig ut 13. mars. Musikalen i Medora foregår i friluft, i amfiteateret Burning Hills, som altså ligger i nærheten av byen Medora i Nord-Dakota. Handlingen gir et tilbakeblikk på regionenes «vill vest-tid». Historien om Theodore Roosevelt, som var USAs president fra 1901 til 1909, har en sentral del av musikalens innhold. Årsaken er at Roosevelt tilbrakte mye tid i staten Nord-Dakota.

Handlekraftig og jordnær

Etter presidentvalget i 1884 bygde han nemlig sin ranch Elkhorn, som lå noen mil nord for nettopp Medora. Her lærte den legendariske Roosevelt seg kunsten å ri, kaste lasso og jakte. Han ble en slags cowboy, kan vi si. Han identifiserte seg med disse for USA så sentrale skikkelsene i denne oppbyggingstida. Roosevelt skrev sågar tre bøker om deres liv, og han skrev om tilværelsen i villmarka for naturmagasiner.

Den senere presidenten la grunnlaget for etableringen av «Little Missouri Stockmen's Association» og «Boone and Crockett Club». Sistnevnte hadde som sitt primære mål å bevare store villdyr og deres leveområder. Vinteren 1886–1887 var svært hard i USA og Roosevelt mistet hele sin buskap, i likhet med de fleste andre farmere. Roosevelt tapte hele 80.000 dollar på dette, men vant til gjengjeld respekt blant folket som en handlekraftig og jordnær mann. Antakelig tjente dette hans politiske karriere, som i sin tur ledet til at han altså fikk hele åtte år som landets øverste leder.

Theodore Roosevelt er en av fire tidligere presidenter som har fått sitt ansikt hugget inn i Mount Rushmore, en annen av turens store severdigheter.

100-årsjubileum

Men litt tilbake til Medora Musical, som altså er en stor begivenhet i Midtvesten. I 2017 besøkte langt over 100.000 mennesker musikalen. Showet kan se tilbake på en lang tradisjon og den første premieren fant sted så tidlig som i 1965. Den var en oppfølger av tidligere show om Theodore Roosevelt. Amfiteateret ble opprinnelig bygd i 1958 for produksjonen av showet «Old Four-Eyes», som ble laget spesielt for å feire at det var 100 år siden Roosevelts fødsel. Amfiet har opp gjennom åra gjennomgått flere oppgraderinger og det er plass til flere tusen tilskuere. Plasseringen i bakkelandskapet gjør lydopplevelsen helt særegen.

For dem som har tilgang til internett er det mye informasjon å finne om musikalen. På YouTube ligger også en rekke videoer fra arrangementet, hvor du kan fornemme både atmosfæren i amfiet og se noe av de spesielle omgivelsene.

Det er søndag 17. juni at vår lesertur først går til Theodore Roosevelt Nasjonalpark, der vi fra bussen får oppleve blant annet bison som vandrer i landskapet. På sein ettermiddag går ferden til amfiteateret, hvor det først blir servert «pitchfork steak fondue», på ekte amerikansk vis. Og så avsluttes nok en begivenhetsrik dag med western style-musikalen i Medora. Så hvis du har lyst på en innholdsrik opplevelsesreise til Midtvesten, ikke nøl lenger med å melde deg på turen!

Dette er leserturen i korte trekk

Foregår i tidsrommet 12. til 25. juni

Påmeldingsfristen går ut 12. mars

Du må melde deg på til Oppland Arrangement, tlf 611 20600, e-post: post@opplarr.no. Fra dem kan du også få det komplette turprogrammet tilsendt (eller ved henvendelse til avisa Valdres)

Reisen byr på en omfattende rundtur i tre stater i Midtvesten, med en lang rekke store severdigheter på programmet

Det meste er inkludert i prisen for turen, som all transport, hoteller, inngangsbilletter og det meste av maten

Mot slutten av turen besøker vi Valdres Sambands årlige stevne, denne gang i byen Alexandria

Valdres Sambands medlemmer er svært interesserte i å møte slektninger fra Valdres

• Turen arrangeres i samarbeid med Valdres slektshistorielag

Praktisk tilrettelegger er reisebyrået Oppland Arrangement, som kan se tilbake på mer enn 20 tilsvarende turer i Midtvesten

Turen har norsk reiseleder med fra Valdres og lokal guide i Midtvesten