Litterært pusterom kommer til Valdres

Nord-Aurdal folkebibliotek

Nord-Aurdal folkebibliotek Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Litterært pusterom er et konsept lånt fra England, kalt shared reading. I høst arrangeres det for første gang i Valdres, på Nord-Aurdal folkebibliotek.

DEL

FAGERNES: Initiativtaker Marianne Kolstad forteller at konseptet er ganske nytt i Norge, og det første kurset ble holdt for et års tid siden. Tidligere kunne man bare ta kurset i Danmark eller England, men konseptet spres sakte men sikkert.

– I Litterært pusterom leser man ei novelle og et dikt sammen, før man etterpå diskuterer og reflekterer det man har lest. Men det er ikke som i Norsk-faget på skolen der man drøfter og analyserer litterære virkemidler - her handler det om å snakke om hva man føler etter å ha lest teksten, tanker og assosiasjoner. Hvordan den påvirker deg.

Man finner og snakker om momenter i teksten som kan være utfordrende eller tankevekkende, og kanskje blir man enda bedre kjent med seg selv?

Lavterskel

Datoene for arrangementet er tirsdagene 10. september, 8. oktober, 5. november og 3. desember. Kolstad forteller det er et lavterskeltilbud, gratis for alle og ingen påmelding.

– Man knytter seg heller ikke til noe, så man kan komme på en og nøye seg med det. Man behøver heller ikke si noe, men det er klart - hvis ingen sier noe så blir det litt vel stille, humrer hun - som håper folk deler av seg hva de tenker og føler om tekstene.

Det er første gang dette arrangeres i Valdres, men Kolstad forteller at blant annet Trøndelag har satset såpass mye på konseptet at de har fått tilskudd til å kunne tilby dette ved alle sine bibliotek.

– Så langt er vi ikke kommet enda, men noen må jo legge seg i startgropa!

Kolstad jobber til vanlig ved skolebiblioteket på Valdres videregåande skule, og håper å få arrangert det samme med noen klasser i løpet av tiden. Men først må prosjektet stables på beina, og det skjer altså i høst.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken