Dødstimen – et blodig bokbad

Dødstimen: Jaran Damman kommer til Nord-Aurdal folkebibliotek.

Dødstimen: Jaran Damman kommer til Nord-Aurdal folkebibliotek.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Med Jaran Damman og Audun Myrvold, ledet av Ivar Brynildsen.

DEL

Nord-Aurdal: 5. april kl. 19.00 på Nord-Aurdal folkebibliotek, vil Ivar Brynildsen samtale med forfatterne Jaran Damman og Audun Myrvold om «Dødstimen», den siste krimboken til Jaran Damman.

Handling i Valdres

Handlingen i «Dødstimen» foregår i Valdres, blant annet på Fagernes. Historien i boka også er knyttet til det gamle sagnet om Hulabaken. Jaran Dammann (f. 1967) er utdannet tømrer og økonom. Han har tidligere skrevet fem humorbøker og en spenningsroman, «Mørkets ansikt» (2012). Ideen om å legge handlingen til Valdres fikk Jaran da han var på besøk på en hytte ovenfor Bagn for noen år siden. I «Dødstimen» er det ikke en vanlig helt vi følger. Claus er uteligger og overlever på søppel og det han finner i naturen. Han står i skogen utenfor et grendehus hvor det er fest, da han tilfeldigvis ser at en ung jente blir drept. Politiet mistenker raskt uteliggeren, som må flykte opp på fjellet. Der holder han seg skjult mens han prøver å overleve og samtidig jobbe med å finne ut hva som egentlig har skjedd.

Hulabaken sentral

Sentralt i boka står sagnet om Hulabaken fra 1700-tallet. Hulabaken skal ha drept en person i et bryllup i Vågå og deretter rømt opp på fjellet hvor han levde som fredløs. Han stjal fra gårder og støler og var lommekjent, og klarte derfor alltid å komme seg unna forfølgerne. Da de etter mange år fikk tak i ham ble han trukket ut i Flyvatnet med et rep rundt føttene og druknet. Før han døde rakk han å lyse bann over gjerningsmennene og deres etterkommere.

I «Dødstimen» er det en link mellom lynsjingen på 1700-tallet og flere hendelser som skjer i nåtid. Audun Myrvold (f. 1964) har studert Hulabaken og andre sagn i mange år, vært med på noen TV-produksjoner og guidet turer om temaet i snart 30 år. Han har blant annet skrevet boken «Skatten i vestfjellet», som er en fortelling om stortjuven Hulabaken, skatten og forbannelsen.

Arrangementet har gratis inngang. Det blir signering og boksalg ved Fagernes Libris.

Artikkeltags