Ingrid Ødegård

Logoped-Mette

Mette Tandberg trives veldig godt i jobben som logoped, og synes at det er synd at det ikke er stort nok tilbud av logopeder i Valdres
Publisert

Fagernes: Mette Tandberg (59) har jobbet som logoped i 20 år. Hun flyttet nylig fra Aurdal til Fagernes sentrum, og er fornøyd med det hakket mer «urbane» livet som Fagernes byr på.

Hun har en stor lidenskap for jobben sin, og synes at det er givende å hjelpe folk som ikke klarer å uttrykke seg på den måten de ønsker.

Jobben som logoped

Mette jobber med mennesker som har ulike former for språk-, skrive og talevansker. Samt personer med spise- og svelevansker.

Hun fokuserer på voksne som har fått vanskene på grunn av sykdom, som hjerneslag, parkinsons og andre nevrologiske sykdommer.

– Jeg drømte om å bli logoped helt siden jeg startet og tenke på hva jeg ville bli. Jeg har stor interesse for språk og formidling, og jeg er veldig glad i å møte nye folk, sier Mette.

Personene hun jobber med, er rammet av vanskene i ulik grad.

– Jeg har noen som jeg kun jobber med i noen måneder, og de lengste jeg har jobbet med har jeg vært hos i 5–6 år, forteller Mette.

Alle har rett til å uttrykke seg

Mette mener at det er altfor få logopeder i landet, særlig i Valdres.

– Jeg føler at kommunen ikke prioriterer det nok. Jeg mener at alle burde ha krav på hjelp ved språk- og kommunikasjonsvansker. Om du er 80 eller 90 år, har du fortsatt et behov for å uttrykke deg, sier Mette.

De som ikke klarer å formidle seg kan bli både frustrerte og sinte. I jobben bruker Mette ofte bildemateriell, synging og iPad med kommunikasjonsprogram som verktøy.

– Jeg startet mitt eget enkeltpersonforetak i 2011, og reiser rundt til de som trenger hjelp. Etter sommerferien har jeg planlagt å starte mitt eget kontor, men jeg kommer fortsatt til å reise heim til de med ulike begrensninger, sier Mette.

Sommerferie for Mette

Mette lever det gode sommerferielivet om dagen.

– Det er kjempe deilig å ha en hverdag uten klokke og avtaler i ferien, sier Mette.

Hun liker å treffe folk på kafé, spise reker og ta seg en kald øl i sommervarmen. Bading er også en aktivitet Mette er veldig glad i.

– Jeg slapper godt av ved vannet, og har badet nesten hver dag de siste ukene, sier Mette.

Sangfugl

Når Mette holder på med musikk, får hun en komplett lykkefølelse i kroppen. Hun har sunget i kor før, men har den siste tiden gått over til å synge i pub band.

– Bandet heter «Dei Goe og Mette». Jeg synger og spiller fløyte, og er under «feleopplæring» nå. Det er synging som er min store lidenskap, sier Mette.

I tillegg til å være musikkinteressert, er hun en stor tilhenger av teater. Hun har vært med i teaterstykket «Sol av Isfolket» tidligere.

Artikkeltags