NORGE: Løvemammaene er en diagnoseuavhengig, landsomspennende organisasjon som jobber med å opplyse om- og forbedre syke og funksjonshemmete barn og unges rettigheter i Norge. Mest kjent er kanskje Snapchat-kanalen deres, Løvemammaene, der 12–14 faste snappere forteller om livet med alvorlig syke barn. Kanalen har cirka 30.000 følgere, og flere tusen følger dem også på Facebook og Instagram.

– Kan være det mange savner

Løvemammaene omtaler verktøyet som valdresgründer Philip Aspholt-Weissers og Weisstech står bak somet spennende, innovativt digitalt system for koordinering og samhandling.

– Programmet er på mange måter et løvemamma-verktøy med aktivitet- og kalenderfunksjon, liste- og meldingsfunksjon, og man kan dokumentere ved behov («tracker»-funksjon), samt planlegge og delegere oppgaver på tvers av instanser. Det var en positiv opplevelse å få demonstrert hvordan Omhu kan være det verktøyet mange av oss savner i hverdagen, skriver Løvemammaene på sine nettsider.

– Det å kunne få muligheta til å bare være mamma, eller pappa, er noe vi ønsker oss sterkt. Vi håper at Omhu kan være en slik løsning for oss og gleder oss til å teste ut programmet i tiden som kommer, fortsetter Løvemammaene.

Aspholt-Weisser forteller at det er målet med prosjektet.

– For mange foreldre med syke barn faller koordinatorrolla på dem selv. Disse foreldrene legger ned et omsorgsarbeid som er så enormt, at det er helt umulig for andre som ikke står i det selv å forstå. Ved å forenkle samhandlinga mellom alle instanser, håper vi at løvemammaer kan gå tilbake til å være mammaer, og bruke langt mindre tid på koordineringsarbeid.

Håper å dekke behov

Asholt-Weisser understreker at det ofte pårørende og tjenestemottakeren selv som blir skadelidende i situasjoner hvor det er dårlig informasjonsflyt.

– Derfor er det dem vi ser for oss at Omhu kan ha størst gevinst for.

Gründeren gleder seg over samarbeidet med pårørendeorganisasjonen, og venter spent på tilbakemeldingene fra Løvemammaene.

– For meg er dette stort. Det er dem jeg har tenkt på da jeg utvikla Omhu. Jeg håper det møter deres behov, og kan bidra til å gi dem en mer oversiktlig og forutsigbar hverdag, fortsetter han.

Løvemammaene skriver på sine nettsider at det blir spesielt viktig for dem å se på programmets funksjonalitet i hverdagen, samhandlingsevner på tvers av instansene de har å forholde seg til, og ikke minst sikkerhet med tanke på personvern.

– Omhu tar sikkerhet på alvor og er utviklet i henhold til personvernforordninga (GDPR) og normen for informasjonssikkerhet og personvern i helse- og omsorgssektoren, samt gjeldende norsk lovverk. Den kan brukes både på PC, nettbrett og mobil – der sistnevnte er spesielt viktig for oss i en hektisk hverdag med avtaler hit og dit, og hvor vi stadig er på farten, skriver pårørendeorganisasjonen.

Paradigmeskifte

– Når Løvemammaene samtidig deltar i arbeidsgruppa til Helsedirektoratets prosjekt om bedre samhandling og koordinering av tjenester for familier som oss, der digitale løsninger og verktøy er en del av prosjektet, blir dette ekstra spennende å prøve ut, skriver Løvemammaene.

– Jeg syns det er fantastisk at vi nå opplever et paradigmeskifte både nasjonalt og lokalt, der pårørende faktisk blir sett for den ressursen de er for sine barn. Det er det nok mange som har følt på at de ikke har før, sier Philip Aspholt-Weisser.