Gå til sidens hovedinnhold

Marit Hougsrud:–Hadde ikke annet valg enn å sette inn kraftige tiltak med en gang

–Tiltakene er voldsomme. Men vi følte ikke vi hadde noen valg, sier ordfører Marit Hougsrud i Sør-Aurdal. Etter at kommunen fikk syv nye smittede torsdag ble det satt i verk en rekke nye og omfattende tiltak.

Begnadalen: Ordføreren befinner seg hjemme i Begnadalen sammen med tre av barna som har hjemmeskole. En går på videregående og er berørt av de nasjonale tiltakene som satte alle videregående skoler i rødt. To av barna går på Sør-Aurdal ungdomsskole som har hjemmeundervisning fra og med i dag.

– Tiltakene har virkning fra og med i dag og ut neste uke. Så får vi se om det blir nødvendig å forlenge, sier Marit Hougsrud. Hun ønsker ikke å si noe om hvor smitteutbruddet er kommet.

– Det jeg kan si er at smittekilden er kjent. Og at veldig mange, rundt 30 personer, ble testet i går. Vi skal teste mange i dag også. Hvilket betyr at det sitter veldig mange i karantene i Sør-Aurdal i dag, sier ordføreren.

Alle fått beskjed

Det var hektisk møtevirksomhet og mange i arbeid torsdag kveld. Alle foreldre til barn i barnehagen fikk beskjed i går om at barnehagen er stengt. Og foreldre ved både Bagn barneskole og ved ungdomskolen fikk beskjed om at det blir hjemmeundervisning.

Ingen ski-lek

Det er trist å måtte avlyse alt av organiserte aktiviteter både inne og ute. Til mandag var det planlagt skilek på Åsemyra. Der pleier det å yre av liv, gjerne 70-80 barn. Det blir det ikke noe av. Selv om vi hadde stengt varmebua og droppet servering og innført ytterligere tiltak, så går det ikke an å samle så mange nå. Jeg synes det er veldig trist, sier ordføreren.

Munnbind

Ordføreren og hennes husstand har allerede innført strenge regler for bruk av munnbind. Hun selv går ingen steder der det er flere folk uten munnbind. Barna bruker munnbind om de skal inn i en butikk, og på skolebuss. Nå er oppfordringen til hele befolkningen at de bruker munnbind i størst mulig grad. Ansatte i butikker er oppfordret til å ha på munnbind på jobb fra og med i dag, det samme gjelder dem som handler.

– Vi ber også butikkene om å gjennomføre vaktordning, slik at det ikke blir så mange i butikken på en gang at de ikke overholder meteren, sier hun.

– Dere oppfordrer, men dere pålegger ikke? Hvorfor ikke?

– Jeg tror ikke vi har myndighet til å komme med slike lokale pålegg. Men det skal undersøkes, sier ordføreren.

Tilbud til folk i samfunnskritiske funksjoner

Kommunen har innført unntak for folk i samfunnskritiske funksjoner, slik at de skal klare å gjøre jobben sin. Det gjelder ikke bare helsearbeidere. Også brøytesjåfører, renholdsarbeidere, vaktmestere og andre er man helt avhengig av for at hjulene skal gå rundt. De kan ikke bli hjemme som følge av stengt barnehage og/eller skole. Deres barn vil få et tilbud.

Er bekymret

– Jeg er bekymret nå. Jeg håper vi skal klare å begrense dette utbruddet, men jeg frykter det kan bli en del flere som blir bekreftet smitte når vi får resultater av alle testene.

Tiltakene er som følger:

 • Reinli Barnehage stenges.
 • Det blir hjemmeundervisning ved Bagn skule og Sør-Aurdal ungdomsskole.
 • Reinli barnehage og Bagn skule vil gi tilbud til de med samfunnskritiske funksjoner.
 • Barnehager og skoler kan åpnes tidligere dersom situasjonen tillater det.
 • Grunnskoleundervisning for voksne gis som hjemmeundervisning.
 • Kulturskolen tilbyr digital undervisning.
 • Skjerpede rutiner ved kommunens sykehjem i Bagn og ved kommunens Bo- og Servicesentre. Besøk kun til personer i siste livsfase.
 • Fysioterapitjenesten stenges.
 • Ingen møtevirksomhet i kommunale bygg.
 • Alle organiserte fritidsaktiviteter ute og inne stanses.
 • Beredskapsgruppa oppfordrer sterkt til bruk av munnbind for personer over 12 år på offentlige plasser. Ha færrest mulig nærkontakter og følg nasjonale anbefalinger.

Kommentarer til denne saken