Bergen: Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er en ettertraktet utmerkelse i det norske matfaglige miljø. Prisen deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske.

30.000 kroner til vinneren

I år letes det etter kandidater som har bygd bru mellom gammel og ny tid og bidratt til den norske osterevolusjonen. 30.000 kroner i stipend, samt heder og ære venter på vinneren.

Nå er det folket som bestemmer hvem som får prisen. Fire kandidater er plukket ut av en fagjury, basert på innsendte forslag fra hele Norge.

  • Ragnhild Nordbø: Ragnhild Nordbø gikk sitt første seter- og ystekurs då ho var 14 år, ho studerte næringsmiddelfag på Ås, og har i mange år jobba med undervisning, kursing og rådgivning innen småskala melkeforedling.
  • Gunnar Waagen: Gunnar Waagen er en del av det familiedrevne gardsmeieriet Tingvollost på Saghaug gard i Tingvoll kommune på Nordmøre. Tingvollost sine oster har vunnet en rekke priser, både nasjonalt og internasjonalt.
  • Astrid Aasen: Astrid Aasen er en pioner innen norsk ysting og startet landets første autoriserte gårdsysteri for kumelk, Gangstad Gårdsysteri, for 20 år siden. Gangstad er et knutepunkt i Den Gyldne Omvei og i norsk osteproduksjon.
  • Helge Gudheim: Helge Gudheim (f 1957) har samla, redigert og skrive boka om «Kinning, bresting og YSTING I VALDRES sett i norsk og internasjonal sammenheng», ei stor og dokumentarisk bok om norske ystetradisjonar.

Alle kan stemme via www.matmerk.no på en av de fire nominerte av gangen og kun en gang per dag. Stemmegivninga lukkes 15. oktober, og prisen deles ut 2. november, under Fagdag Norsk mat og drikke i Bergen sitt eget Oste-VM.

Fakta om Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris:

De fire kandidatene er valgt ut av en fagjury som består av: Andreas Viestad, Einar Risvik, Laila Grastvedt, Liv Kongsten, Nina Sundqvist og Kay Nilsen. Styreleder for prisen er Liv Gregersen Kongsten, og Matmerk administrerer prisen.

Tidligere vinnere er blant andre:

2017: Inge Johnsen, eier og driver av LianTunet og Lian Restaurant

2016: Ingulf Galåen, eier og driver Galåvolden Gård, Røros, og Mikael Forselius, adm.dir. ved Røros Hotell

2015: Blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk Kirsten Winge fra Søre Osen

2014: Matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang

2010: Kokk/restauranteier Hanne Frosta

2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme

2008: Matskribent Tove Diesen

2007: Osteprodusent Pascale Baudonne