Den 30. oktober lanserte Kreftforeningen og Prostatakreftforeningen Blå sløyfe-aksjonen.

- I 19 år har vi hatt Rosa sløyfe-aksjonen til støtte for brystkreftrammede, nå kommer sløyfen som støtter prostatakreftrammede, forteller Berit Jevnaker, distriktssjef i Kreftforeningen Innlandet til GD.

Tre menn dør av prostatakreft hver dag

Hvert år får over 5.000 menn prostatakreft i Norge. Hver dag dør tre menn av sykdommen. Dette gjør prostatakreft til landets største kreftform.

- Prostatakreft er Norges mest utbredte kreftform og rammer kun menn. I 2016 ble 5.118 diagnostisert med sykdommen. Det er et stort antall. Det er derfor på høy tid at vi retter ekstra oppmerksomhet mot prostatakreft gjennom en slik aksjon, understreker Jevnaker.

I 2016 fikk 207 menn i Oppland og 216 menn i Hedmark sykdommen, ifølge Kreftforeningens statistikk.

Fra Movember til Blå sløyfe

- Rosa sløyfe går nå over i Blå sløyfe. Det er første gang dette skjer. Aksjonen er et likeverdig samarbeid mellom Kreftforeningen og Prostatakreftforeningen.

November har de siste årene stått i Movembers tegn. En årlig kampanje for bevisstgjøring om menns helse og pengeinnsamling til forsknings- og støtteprogrammer med fokus på prostatakreft, testikkelkreft og psykisk helse. Bak kampanjen står Movember Foundation, en uavhengig internasjonal stiftelse.

- Vi har ikke lenger samarbeid med Movember Foundation. Vi hadde det i tre år. Det er en Australsk stiftelse og i år har vi valgt å gå inn i et nytt norsk samarbeid, forklarer Jevnaker.

Dette er Blå sløyfe-aksjonen

* Et samarbeid mellom Prostatakreftforeningen og Kreftforeningen.

* Målet med aksjonen er å vise at vi bryr oss med dem som har eller har hatt prostatakreft og deres pårørende, spre informasjon og øke kunnskapen om prostatakreft og å skaffe midler til forskning på prostatakreft.

* Les mer på Kreftforeningens nettside.

- Ikke utsett legebesøket

Aksjonen er først og fremst en solidaritets og informasjonskampanje.

- Vi ønsker å vise at vi bryr oss om de prostatakreftrammede og deres familier. For sykdommen berører hele familien. Vi ønsker også å spre informasjon om viktigheten av å gå til lege dersom man mistenker at noe er i vegen.

- Dessverre drøyer menn ofte lenger med å gå til legen enn vi kvinner gjør.

- Det er ofte lite symptomer på sykdommen. Hyppig vannlating kan være tegn på forstørra prostata. Det trenger ikke være kreft, men det er lurt å sjekke seg!

Se Kreftforeningens video der lege Nils Kristian Klev forteller om vanlige symptomer på prostatakreft:

Pins og slips skal gi mer forskning og bedre behandling

- Vi selger blå sløyfer som pin. I tillegg er Dressmann hovedsponsor for aksjonen og selger slips til inntekt for saken. De som vil støtte aksjonen kan også vippse pengegaver.

Blå sløyfe-aksjonen går til inntekt til forskning på prostatakreft, bedre verktøy til oppdagelse av sykdommen og bedre behandling.

- Vi har god tro på aksjonsformen. Etter 19 år med Rosa sløyfe tror vi at Blå sløyfe vil vokse og bli mer og mer synlig år for år.

- Bruk likepersonene

- Prostatakreft en kreftform som mange overlever, men en del lever med senskader i etterkant. Da kan det også være godt å prate med en likeperson eller en kreftkoordinator. Likeledes er det godt å snakke med noen etter at man har fått diagnosen og før behandlingen kommer i gang.

Prostatakreftforeningen tilbyr kontakt med såkalte likepersoner, som selv har opplevd sykdommen.

- Det er godt å snakke med noen med egenerfaring, og kanskje noen som ikke er for nær. Kontakt foreningen og få oversikt over lokale kontaktpersoner, anbefaler Jevnaker.

Fakta om prostatakreft

* Alle menn har en prostata, også kalt blærehalskjertel. Prostatakjertelen ligger under urinblæren og har som oppgave å produsere den væsken som transporterer sædcellene gjennom urinrøret.

* Kreft i prostata rammer først og fremst eldre menn og har økt i takt med antallet eldre i befolkningen.

* Men også stadig flere yngre menn får prostatakreft.

* Omlag én av åtte menn vil få påvist prostatakreft i løpet av livet. Det er fire ganger så mange som på 1950-tallet.

* Antall tilfeller øker i alle aldersgrupper, og i 2030 er økningen beregnet til over 40 prosent.

* Årlig er det 4.983 nye tilfeller.

* Antall som lever og har eller har hatt prostatakreft er per 2017 49.722.

* Årlig dør 957 av prostatakreft.

Kilde: Kreftregisteret, CANCER IN NORWAY 2016