(NETTAVISEN): På tirsdag, årets lengste dag, som er mellom 18 og 21 timer lang i Sør-Norge, kom meteorologene med et varsel for sankthansaften og et blikk på helgeværet fra sør til nord.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

– Helgeværet kan by på temperaturer godt opp på 20-tallet på Østlandet. Søndag kommer det inn ustabile luftmasser, og da kan temperaturen nærme seg 30 grader. Det kan bli etterfulgt av kraftige tordenbyger, sier vakthavende meteorolog Unni Nilssen.

Variert vær sankthansaften

Men først; været på sankthansaften. I Sør-Norge ventes variert vær fredag.

– I Sør-Norge blir det mye sol og tørt, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Tirsdag var årets lengste dag. Lurer du på hvor lang den faktisk var der du bor, kan du gå inn på nettstedet Timeanddate.no og sjekke. Mens daglengden i Sør-Norge varierer fra 18 til 21 timer, er det som kjent midnattssol nord for polarsirkelen.

Et satellittbilde tatt tirsdag morgen viser en frontsone som dekker det meste av Norge, men nesten skyfritt i deler av Sverige og Finland. Fronten går gradvis østover, og flere får smake på regn og lavt skydekke i løpet av dagen, varslet meteorologene klokka 09.45 tirsdag.

Slik blir helgeværet

Helgeværet innledes fint og varmt på Østlandet, som nevnt med temperaturer godt opp på 20-tallet og mot slutten av helga kanskje opp mot 30. Da er det ustabile luftmasser fra sør som gjør seg gjeldende.

– Dette er litt kraftige saker, advarer statsmeteorolog Unni Nilssen og utelukker ikke at det kan komme noen farevarsler på lyn og torden i løpet av helga.

Slik prognosene nå tegner er det søndag ettermiddag og natt til mandag som er mest utsatt for tordenvær. Hele Østlandet og Sørlandet kan bli berørt, men det ventes høyere temperaturer på Østlandet enn Sørlandet når disse luftmassene nærmer seg.

– For det meste av Norge gjelder varselet om ustabile luftmasser og kraftige ettermiddagsbyger, særlig hvis temperaturen blir høy. I Nord-Norge kan det være gode muligheter for å se midnattssol på natta når skydekket er litt lettere, sier Nilssen.