Gå til sidens hovedinnhold

Middag for eldre

Forrige uke inviterte Bagn og Reinli Sanitetsforening sammen med Frivilligsentralen i Sør-Aurdal inn til middag for eldre. Annahver uke skal eldre få tilbud om middag og sosialt samvær.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det er et strålende godt tilbud fra Bagn og Reinli Sanitetsforening. Laget har også fått 25 000 kroner fra Sanitetskvinnene under prosjektet «Kanskje kommer kongen». Pengene kommer fra en pott på 1 million kroner som Sanitetskvinnene har fått fra Royal-Stiftelsen.

Mange eldre er ensomme. Mange bor alene. Noen har mista sin nærmeste, eller har flytta inn på sjukeheim. I hele Norge er det 210 000 personer over 80 år som bor heime.

Les også

Her kan eldre få gratis middag annenhver uke: – Like viktig som næringsrik mat er kanskje det sosiale

Det er prisverdig at Bagn og Reinli Sanitetsforening har dratt i gang middagstilbud til kommunes eldre. Vi veit at flere eldre enn yngre kjenner seg ensomme. Tre av ti eldre over 75 år kjenner seg ensomme. Fire av ti over 80 år rapporterer om det samme

Ensomhet blant eldre er et økende folkehelseproblem. Når en mister nære personer og helsa skranter kan det kjennes vanskeligere å ta seg en tur ut for å treffe andre. Frykt for å bli smitta av korona har kanskje også gjort at flere har kvidd seg både for å gå på besøk og ta imot besøk det siste året.

Regjeringa satte i vinter derfor av 30 millioner kroner i en pott som kommunene kunne søke om penger fra, til kommuner som samarbeider med restauranter om å lage gode og billige middager til eldre.

Kommunene har starta arbeidet med «Leve hele livet», som er en kvalitetsreform for eldre. I Øystre Slidre har kommunen fått penger fra Statsforvalteren til prosjektet «Eldre ut på middag», der kommunen samarbeider med eldrerådet, frivilligsentralen, frivilligsentralen, Valdres vidaregåande skule og lokale matprodusenter om middagstilbud.

Vi lever lenger enn før, og er friskere lenger i livet. En stadig større del av befolkninga er over 67 år, ikke minst her i Valdres. Å finne gode, sosiale rom for alle aldersgrupper er viktig i et lokalsamfunn. Om vi ikke trenger mange å være sammen med, trenger vi noen å kunne slå av en prat med, som vi kan lytte til og som kan lytte til oss.

Mennesker møtes over et måltid. Middag er for mange en institusjon i seg sjøl. Å kunne treffe andre over et godt måltid er ei brikke i det sosiale livet vårt.

Kommentarer til denne saken