VANG: Med et særdeles smittsomt virus i omløp i samfunnet – som Vang riktignok har holdt seg fri for foreløpig, uten registrerte smittetilfeller i kommunen – er det for tida noe mindre aktivitet enn vanlig, som de fleste andre steder, på Vang folkebibliotek.

– Vang frivilligsentral og biblioteket har satt våre faste aktiviteter på pause. Det blir med det to uker uten leksehjelp, «niste med noko attåt» og norsktime, hvilket igjen gjør at det naturlig nok er færre folk her på tidspunktene det vanligvis pågår. Utover dette, holder det seg omtrent slik det var før jul, forteller Marianne Riste, biblioteksjef ved Vang folkebibliotek.

Flytta «heimatt» pluss litt til

Etter å ha hatt Hønefoss som fast base i mange år, bestemte Marianne og mannen seg for å vende snuta mot hennes barndoms dal da hun fikk tilbud om jobben som biblioteksjef.

– Jeg har flytta «heimatt» pluss litt til, kan du si, humrer 43-åringen, som opprinnelig kommer fra Lomen og nå altså har slått seg til i Vang.

Ikke lenge etter at den heimflytta valdrisen hadde starta i stillinga den 1. oktober i fjor, ble Norsk kulturindeks 2020 lansert – og viste nok en gang at biblioteket i Vang plasserer seg i landstoppen innafor bibliotekkategorien i rangeringa Telemarksforskning hvert år utformer, med bakgrunn i foregående års statistikker.

Vang inntok igjen pallen, slik de har gjort tidligere, med en tredjeplass – ett steg opp fra fjerdeplassen året før – kun slått av Bykle og Utsira. Nærmeste Valdres-kommune bak Vang, var Øystre Slidre på 48. plass. Nord-Aurdal kommune, som fikk bronseplass i totaloversikten, lå langt bak på en 92. plass i kategorien.

Les også

Endelig grunn til kakefest i koronatider

Fra minikonsert til soppkontroll

– Som fersk her i Vang, er det vanskelig for meg å si noe om hvordan det har vært med folk tidligere og når det er mye og lite besøk, men med så høge tall som kulturindeksen viser, var det mer liv og røre her før. Vi ser fram til at det blir mer normale tilstander, der de som ønsker kan komme og gå som de vil på biblioteket igjen, konstaterer Marianne.

I koronatider er ikke biblioteket et sted man kan samles og «henge», slik det vanligvis er. I Norsk kulturindeks, som måler både tilbud og aktivitet, scorer Vang i siste måling, foretatt med bakgrunn i tall fra 2019, særlig høgt innafor deltakelse på arrangement, i tillegg til generelt besøk og antallet voksne aktive lånere samt utlån. Nivået innen samtlige nevnte underkategorier, ligger over gjennomsnittet i både Innlandet og Norge.

Sjøl mens pandemien har pågått har imidlertid flere arrangement – alt fra bokbad og minikonsert til soppkontroll – blitt gjennomført i smittevernvennlig format.

– Positivt driv i Vang

Samlokaliseringa og samarbeidet med frivilligsentralen i kommunen, gjør at biblioteket vanligvis er et sted der mye skjer og mange samles – hvilket er med på å gjøre nettopp biblioteket i Vang unikt, tror den forholdsvis ferske biblioteksjefen.

Sjøl kom hun fra jobben som universitetsbibliotekar ved Universitetet i Sørøst-Norges avdeling på Hønefoss, Campus Ringerike.

– For meg er dette en veldig annerledes måte å møte folk på i biblioteksammenheng. På et universitet blir biblioteket nesten mer som et studie- og forskningsverktøy å regne, mens biblioteket her i Vang til sammenligning først og fremst er en viktig møteplass og sosial arena. Generelt sett opplever jeg et positivt og samlende driv her i Vang.

– Det er klart det er veldig stas å ha tatt over her. Jeg må først og fremst bruke denne første tida på å føle meg fram og bli ordentlig godt kjent på biblioteket – heldigvis har jeg også Åsta Brenna som har hatt jobben før meg og arbeida her i mange år å spørre til råds. Jeg tror mye handler om å fortsette på samme vis som før. I et veldrevet bibliotek, er det ikke revolusjonerende ting å finne på, men den høge scoren på kulturindeksen setter jo krav til oss framover, avslutter hun.