Fest med norsk matkultur på programmet

HYGGELIG MÅLTID:  Sahar og Heifa med barna Rimas og Kamar har det hyggelig ved bordet.

HYGGELIG MÅLTID: Sahar og Heifa med barna Rimas og Kamar har det hyggelig ved bordet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Denne uka var ca rundt 50 påmeldte gjester fra mange ulike nasjoner samlet til festmiddag i glasshuset på Sør Aurdal ungdomsskole. Vertskap var Sør-Aurdal Røde Kors omsorg.

DEL

BAGN: Marit Råheim er en av ildsjelene i Sør Aurdal Røde Kors omsorg. Gjennom flere samlinger på internasjonal kvinnekafé på Bagn har hun vært med og bidratt til at lokale kvinner og kvinner fra mange andre nasjonaliteter har kommet sammen og blitt kjente. På samlingene har de delt erfaringer og blitt kjente med ulike sider ved hverandres kultur. Marit har hatt et ønske om å dele norske mattradisjoner og norsk bordskikk med de nye innbyggerne, og denne uka ble det en realitet. Etter at invitasjon var gått ut til alle nye landsmenn i bygda, var i overkant av 50 kvinner, menn og barn påmeldte til kveldens festmiddag.

Norske bordskikker

Gode hjelpere i parene Hollerud Odden og Bergsund Pripp sørget for flott dekkede langbord og en heilnorsk, smakfull meny fra kjøkkenet. Sigrid Hollerud Odden arbeider på introduksjonssenteret for flyktninger på Bagn, og har brukt en del tid til å prate om nettopp norsk matkultur og bordskikker og sedvaner ved ulike anledninger. Dermed var de fleste gjestene forberedt. Sigrid var også sjef på kjøkkenet denne kvelden og tryllet frem smakfull laks med poteter, grønnsaker, agurksalat og sandefjordsmør. Ekte karamellpudding til dessert.

NORSKE BORDSKIKKER: Sigrid Hollerud Odden forteller om norske bordskikker. Marit Råheim i bakgrunnen.

NORSKE BORDSKIKKER: Sigrid Hollerud Odden forteller om norske bordskikker. Marit Råheim i bakgrunnen. Foto:

Ett fellesskap

Lange festtaler ble det ikke denne kvelden, men nevnte damer tok ordet og sa litt om vanlig bordekking og servering til fest. Marit sa dessuten noe om det mange tenkte, at kvelder som dette forhåpentligvis brakte alle nærmere sammen til ett fellesskap. Et av sanginnslagene til Per Valland handlet også om det, «Sommerfuggel i vinterland» av Halvdan Sivertsen. Norske gjester var med hensikt spredt rundt i hele salen, og praten gikk livlig for seg i alle leire. Undertegnede fikk gleden av å bli bedre kjent med familien Abdirisaknur fra Somalia ved bordet, som forøvrig syntes norsk laks smakte fortreffelig.

NYE BEKJENTSKAPER:  Aya Aljanki og Aase F. Johannessen fant tonen ved bordet.

NYE BEKJENTSKAPER: Aya Aljanki og Aase F. Johannessen fant tonen ved bordet. Foto:

Internasjonale tradisjoner

Som i fjor kommer de samme ildsjelene til å organisere juletrefest i desember etter norske tradisjoner. Og på nyåret blir det internasjonal fest på Bagn der våre nye landsmenn har regien. Da kan det vanke spennende mat fra land som Syria, Afghanistan, Eritrea og Somalia, og innblikk i interessante tradisjoner og sedvaner.


Send tekst og bilder «

Skriv om ditt lag, din forening og det som skjer i lokalsamfunnet i Valdres.

Artikkeltags