TYINKRYSSET: – Det var et fly som var i ferd med å ta av, før bremsen brått ble satt på. Mye var booka. Flere skulle ha selskap og møter her i påska blant annet. Vi hadde store forventninger. Jeg hadde jobba dag og natt siden 2. januar for å få alt klart med god hjelp av sju grepa damer, «bøtteballetten» som jeg kaller dem, forteller Line.

Ved årsskiftet gikk hun inn i stillinga som daglig leder ved Tyinkrysset Fjellstue, som da ikke hadde vært i drift det siste året.

– Kommer tilbake

– Nå er jeg nitti prosent permittert og kokken hundre prosent permittert. Personale til høgsesongen hadde vi ikke rukket å ansette ennå. Varelagra var heller ikke fylt skikkelig opp, så på et vis var det bra i alle fall, sier den daglige lederen som forsøker å finne lyspunktene i en vanskelig situasjon.

– Jeg har imidlertid kontakta alle leverandører og sagt at vi kommer tilbake til dem, så fort situasjonen tillater det. Jeg synes det er viktig å gi dem denne tryggheta i disse usikre tider, særlig fordi vi ønsker å satse spesielt på små produsenter og lokalmat, som jeg jo er veldig opptatt av, sier 45-åringen, som er gardbruker i Øye og driver Tyinlam sammen med ektemannen Kjell Gudmund Svien.

Solidariske hyttefolk

Både som fjellstuedriver og lokalmatprodusent har Line kjent på støtta fra både bygdefolk og hyttefolk.

– Vanligvis selger vi unna de fleste lammelåra tidligere, men vi pleier å holde av noen til påsketider. Vi har ikke merka noen nedgang i salget nå, men endring i kundegrunnlaget som følge av hytteforbudet. Flere av dem som bor her, har nok et bevisst ønske om å støtte opp om lokalmatprodusenter i disse dager. Samtidig er også flere hyttefolk solidariske og har ringt og spurt om vi ikke kan la det de hadde bestilt ligge i fryseren til de får komme hit igjen, forteller hun.

Ydmyk over responsen

Også da Line la ut en påskehilsen på Tyinkrysset Fjellstues Facebook-side hvor hun slo fast at det som skulle bli den første høgtida med henne som driver av fjellstua, som følge av den herjende pandemien, ville bli ganske annerledes enn det hun og de fleste andre hadde sett for seg, var støtta overveldende.

– All responsen gjør meg ydmyk. Dette kommer til å gå over. Jeg tror at når vi alle endelig kan møtes igjen – både bygdefolk og tilreisende – vil vi i enda større grad sette pris på det norske, naturen rundt oss og det Valdres har å tilby. Jeg håper på en hyggelig og hektisk sommer, men det gjenstår likevel å se hvor lang tid det vil ta før dette er over, sier den daglige lederen.

Oppussing og ny profil

Line gleder seg veldig til å kunne vise fram resultatene av måneder med oppussing og finpussing for å få fjellstua, som sist ble pussa opp etter brannen for ti år siden, klar.

– Vårt mål har vært å gi Tyinkrysset Fjellstue ei ny drakt med flere avdelinger – både restaurant, kafé, salong og pub – så vi har mer å spille på i sesongene, samtidig som vi løfter fram tradisjoner og historia som sitter i veggene. Fjellstua åpna dørene for første gang i 1957. Bygdefolket har levert gamle gjenstander – alt fra broderte klokkestrenger til gamle radioer – til interiøret. Fire damer på over sytti år har bidratt med både eldre, lokale oppskrifter, rutiner og vaskehjelp i oppussingsprosessen, forteller Line, som nå plutselig får langt bedre tid enn hun hadde trodd til dørene skal åpnes.

– Vi hadde jo sett for oss at det kom til å bli en veldig hektisk innspurt fram mot åpning, men plutselig får jeg veldig god tid. Jeg har absolutt nok å finne på likevel. Blant annet har jeg fått levering av nytt servise og kjøkkenutstyr som skal pakkes ut, humrer hun.

Lamming og fjellhøns

Sjøl om hun er permittert, blir hun langt fra arbeidsledig.

– For første gang skulle vi leie inn hjelp til lamminga på garden fordi jeg etter alle solemerker kom til å være opptatt på fjellstua. Nå får heller ikke briten som skulle hjelpe oss – og noen andre gardbrukere – lov til å komme til Norge, så nå blir det lamming på meg i år også. Vi venter om lag 270 Tyinlam de neste par ukene, så jeg skal få nok å henge fingrene i, forteller Line, som også har fått tatt ei opprydding i hønsehuset.

– Nå ser hønsehuset ekstra fint ut, så vi har verdens lykkeligste fjellhøner gående rundt på gardsplassen her nå. Vi har tjue høner som legger mange egg. Flere har spurt om å få kjøpe, og jeg har solgt ei sekspakning med egg her og der. Jeg har tenkt tanken på å utvide besetninga, så jeg kan øke satsninga på gode gardsegg og bruke dem på fjellstua, avslutter hun.

undefined
undefined
undefined