Leiar Dette er ein leiar. Leiaren gir uttrykk for avisa si haldning.
Matprisene steg med 11,5 prosent på ett år – fra desember 2021 til desember 2022. Du får altså langt mindre mat for samme sum penger som for ett år siden. Den store økninga i matvareprisene kommer i tillegg til det du må betale i økte renter, husleie, driftsstoff, strøm og så videre.

Har du lagt merke til at denne varen har blitt langt dyrere: – Lar seg vanskelig forklare
Den kraftige økninga har gjort at matkjedene nå får søkelyset på seg. Ikke minst fordi NRK før jul kunne avsløre at matkjedene kan komme til å øke prisene med ytterligere 10 prosent 1. februar. Vanligvis blir matvareprisene justert to ganger i året; 1. juli og 1. februar. Spørsmålet en nå vil til bunns i, er om matkjedene Coop, Rema og Norgesgruppen har sett sitt snitt til å øke prisene ut over det som kan forsvarers med økte kostnader.
For det er også gode grunner til prisoppgangen på mat og alkoholfrie drikkevarer. Krigen i Ukraina påvirker alt fra gjødselpriser til kornpriser og prisen på matolje. Bøndene har fått økt sine kostnader det siste året, på alt fra kraftfôr til gjødsel, byggevarer og drivstoff. Transporten av varer er dyrere. Slakteri og industri har også økte kostnader, og det samme har butikkene. Strømpriser, priser på emballasje, høgere lønnsvekst – alt er med på å drive prisene opp. Når kostnadene øker i alle ledd, vil det påvirke lommeboka til slutt for oss alle.

Bjørg Irene tror pågangen vil bli enda større: – Folk ringer og ønsker seg mat
Men samtidig kan ting tyde på at dagligvarekjedene har tatt litt vel mye i når det gjelder prisøkning. NTB har avslørt at prisene på varer som melk, ost, yoghurt, svinekjøtt og smør har økt til dels mye mer i butikkene, enn prisøkninga fra industrien. Prisøkninga på mat er også langt over økninga i konsumprisindeksen, som var på 5,9 prosent (inkl. strømstøtta).
Nesten alle dagligvarebutikkene i Norge er samla i de tre store dagligvarekjedene. Skal du handle varer, kommer du i Valdres ikke utenom Coop, Norgesgruppen eller Rema. Landbruksminister Sandra Borch oppfordrer nå også matbransjen om å ikke øke prisene «mer enn nødvendig».
Prissetting og matmakt har vært i søkelyset i mange år. Likevel ser det ikke ut til at offentligheta er særlig mye nærmere svaret på spørsmålet om hvor pengene blir av. Men å finne fasiten på om prisene øker mer enn nødvendig, blir ikke lett.