VANG: – Vegtrafikksentralen har i samråd med politiet besluttet at det blir forbudt for kjøretøy over 3,5 tonn å bruke den lokale omkjøringsvegen, skriver Stig Moen i Innlandet fylkeskommune i en e-post til avisa Valdres.

Han legger til at bussruter og lokal varetransport er unntatt forbudet.

– Det er nedsatt hastighet på en fem kilometer lang strekning i Liagardsvegen, skriver han videre.

Omkjøringsvegen fra Hemsingbrue til Ryfoss er på rundt 15 kilometer.

– For å bedre sikkerheten

Avdelingsdirektør i drift og vedlikehold område øst i Statens vegvesen, Cato Løkken, forteller at beslutninga om å stenge vegen for større kjøretøy kom etter flere utforkjøringer de siste dagene.

– Det har vært mange utforkjøringer nå som brua er stengt. Vi har nå besluttet at kjøretøy over 3,5 tonn ikke får lov til å kjøre på den lokale omkjøringsvegen, sier Løkken.

– Men det er ikke stengt for alle. Buss og lokal varetransport kan slippes gjennom. Først og fremst er det langtransport som må kjøre om Hemsedal, sier han videre.

– Hvordan følger dere opp denne regelen?

– Vi har folk på stedet som trafikkdirigenter og ledebil, sier Løkken.

– Mange veger fører til Liagardsvegen, for eksempel Gydavegen, Ellestadvegen, Eggeåsvegen og Vennisvegen. Står det trafikkdirigenter der også?

– Jeg har ikke detaljer på hvor de står, men de er fullt klarover at det er mange veger som fører til omkjøringsvegen og vurderer tiltak på det fortløpende, sier Løkken.

Kolonnekjøring

Men ingen regel uten unntak. Bussruter og lokal varetransport får fortsatt lov til å kjøre den lokale omkjøringsvegen.

Fredag ble det innført kolonnekjøring for alle som skal kjøre omkjøringsvegen. Det gjelder fortsatt, selv om nå langtransporten ikke får lov til å legge ut på ferden på Liagardsvegen.

– Det er kolonnekjøring for alle kjøretøy. Hva som er lokal varetransport og ikke er en vurdering som trafikkdirigentene gjør, men matlevering, melkebiler, betongbiler også videre høres for meg ut som lokal varetransport, sier Løkken.

Bobiler, selv de over 3,5 tonn får også benytte den lokale omkjøringen.

– Det er fortsatt ikke aktuelt for Statens vegvesen å åpne brua kontrollert midlertidig?

– Nei. Nå holder vi på å bygge ei midlertidig bru oppå Tveit bru, så nå er det vanskelig å åpne den, sier Løkken.