Gå til sidens hovedinnhold

Utfordret Valdres til å tenke utenfor boksen

Artikkelen er over 4 år gammel

Innlandsrøye og mateksport til Singapore var noen av temaene matprodusenter og andre nysgjerrige i Valdres fikk høre om under inspirasjonskvelden mandag 20. november.

Valdres: – I Valdres har dere allerede funnet nøkkelen. Foredling og merkevarebygging er dere gode på. Men tør dere å satse på nye produkter?, spurte Frank Larsen fra Hedmark Kunnskapspark.

Fjellvannets dronning

Frank Larsen er opprinnelig genetiker og har sammen med kunnskapsparken utviklet røya som ny innlandsnæring. Røye blir kalt "urfisk" og er en robust og frisk laksefisk som trives i tette miljø.

– Kun ti prosent har hørt om røye og bare to prosent har smakt på den, men i blindtester vinner den over laksen på smak. Eksport av røye er i startfasen, men som eksempel er Island er godt i gang og leverer til et voksende marked i USA, fortalte Larsen.

– Røye kan også være en fin tilleggsnæring i tradisjonell gardsdrift, sa Larsen.

Eksport til Singapore?

– Neste foredragsholder ville snu opp ned på norske grønnsakprodusenters tankegang rundt vår korte produksjonsperiode, kalde vintre og små, familiære gardsbruk.

– Nettopp dette gjør våre produkter svært eksklusive i et land som ligger ved ekvator, uten egen dyrka jord eller rent vann, fortalte Torunn Linneberg fra Innovasjon Norge. Hun brukte Toten som eksempel på en landbruksregion som har turt å tenke utenfor den berømmelige boksen, der denne type eksport er i forsøksfasen. Singapore importerer i dag 95 prosent av sitt forbruk av frisk frukt og grønnsaker, og det arktiske landbruket leverer en helt annen smak og kvalitet enn det deres naboland kan levere. Det legitimerer en høgere pris.

– Med frukt og grønt åpner muligheten for øvrige matprodukter seg også. Hva med å eksportere rakfisk? Lag en fusion-variant som kan tilpasse seg det asiatiske markedet, foreslo en engasjert Linneberg.

Godt oppmøte

Cirka 35 stykker fant vegen til museets festsal denne novemberkvelden, og arrangørene var godt fornøyde. Fylkesmannen i Oppland, Valdres Natur- og Kulturpark og Valdres Næringshage sto for inspirasjonskvelden, der også Svein Erik Wold, styreleder i Mat fra Valdres, fortalte om deres veg ut fra sitt forprosjekt og starten på det som skal bli en sjølstendig distribusjonskanal for alle lokalmatprodusenter fra Valdres som ønsker å slå sammen sine ressurser.

Oppdrett: Frank Larsen fra Hedmark Kunnskapspark mener oppdrett av røye er en av de neste store innlandsnæringene (Foto: Lene Hovi)

– Vi får nå god hjelp av Valdres Næringshage til å starte opp hovedprosjektet vårt og avslutte det som har vært en læringsrik periode med forprosjekt. I oktober i år rundet vi en million i omsetning, så vi tar noen gode byks framover sjøl om det tar tid å bygge opp organisasjonen. Vi har plass til flere leverandører, og har troa på at felles profilering og kompetanseutveksling samlet kan løfte oss som lokale matprodusenter, sa Wold.

Kommentarer til denne saken